House DE by Davidclovers

| 17 comments

House DE by Davidclovers

Hong Kong studio Davidclovers have covered the interior of this house in aluminium strips to create patterns of light and shadow that change throughout the day.

House DE by Davidclovers

Situated at Clearwater Bay in Hong Kong and called House DE, the design merged two existing homes into one,  joined by three staircases.

House DE by Davidclovers

The undulating fins admit natural light through the ceiling during the daytime while emitting artificial illumination at night.

House DE by Davidclovers

Photographs are by Almond Chu.

House DE by Davidclovers

Here's more from the architects:


Davidclover

House DE is an “infill” townhouse, spectacularly sited on a hillside above Clearwater Bay, Hong Kong.

House DE by Davidclovers

Combining two existing units into one, the design uses the volumes of three staircases to blend, burrow and interlock spaces vertically across four floors.

House DE by Davidclovers

Each “interaction” is materially monolithic, using stone, wood and a series of delicate aluminum fins.

House DE by Davidclovers

Defined by these fins, the texture and form of the lantern-volume subtly changes shape and depth, casting shadow and emitting light in different ways throughout the day.

House DE by Davidclovers

Each stair-volume pries open the house vertically and horizontally, pulling in daylight and emitting artificial light.

House DE by Davidclovers

Thickening the existing building enclosure and stretching it across the front and rear, the bedrooms and new master suite on the upper floors are protected from the elements, yet opens up to views of the natural surroundings.

House DE by Davidclovers

Towards the South, the facade thickens and torques, providing shade for bedrooms and balconies; while on the North, the facade transforms into a garden trellis for an outdoor dining terrace.

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers

House DE by Davidclovers


See also:

.

Barker Residence by
Davidclovers
Yud Yud by Davidclovers
and C.E.B. Reas
House in Fukuyama by
Suppose Design Office
  • Dickie Smabers

    Pfeww, I'm happy I'm not the cleaninglady.
    Must take forever to clean all those fins

  • Lewis Mitchell

    It looks very interesting, however the cleaner will need an exceptionally long feather duster.

  • recon::decon

    I imagine this is what living underwater would look like.

  • yulmm

    office? why aluminium strips?

  • Paul

    Feels like a museum

  • RiverPhoenix

    Whoever have to clean that is gonna have one hell of a time reaching the inner part between those stripes

  • MMM

    You do realise if you own a house like this in Hong Kong you can probably afford a team of cleaners to clean your house… everyday.

  • Big Dawgg

    so all you cleaning experts are against blinds and louvres.. which get alot more dust because they are horizontal

  • Patapum

    This has to be heaven for the spiders… and the cleaning business is going to kiss your hand… so many stripes, glasses, …. this, or you are going to have to sell it after one week, when you realize the pain.

    • Iain

      Don't you worry about the spiders, whoever owns this place would be absolutely loaded given the fact that it's Hong Kong.

  • shell

    I love it. I don't care about the cleaning. It looks amazing.

  • fizz

    Never mind the cleaning issue, this would do me eyes in.

  • http://jamesrmcnally.com james mcnally

    I would hit that. But then again, there are lots of institutional projects that I consider aesthetically livable (though ecologically absurd).

    This interior reminds me of a university student center.

  • http://www.flickr.com/photos/javier-rojas javier agustín rojas

    headache house

  • Mummer

    Because having different light-changing patterns is imperative to your living how? Such a beautiful project, but would love to see more eco-friendliness, could have done without the aluminum overkill! D:

  • plng

    I love geometric designs and this seem like really great work, but this is a bit overkill. I felt a little disoriented looking at the pictures. I wonder if how it feel to be there in person.

  • Timian

    I can’t remember the last time the interior of a home gave me vertigo.

    The fins create an interesting effect, but as they seem to have swallowed the whole of the interior one’s eyes are denied even basic spatial information. If it weren’t for the sunlight coming in through the skylights I wouldn’t even be able to identify up or down.

    Look at the fifth photo down: where in space are you? Are you looking at a wall or the ceiling? It’s like being onboard a space station; every surface is the floor.