Y house by Beijing Matsubara and Architects

| 6 comments

Y house by Beijing Matsubara and Architects

This residence in Beijing by Beijing Matsubara and Architects was built around a smaller house that was already on the site.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Called Y House, the project involved encasing an existing two-storey house with pitched roof inside a larger three-storey structure to provide more space on either side of the old building.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

The original pitched roof is visible inside the top storey with a flight of steps installed on each side.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

The architects intend the clients to use the north part of the house, which has natural ventilation, during the summer and the south side, equipped with basic heating systems, during winter.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Photographs are by Misae Hiromatsu.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

More residential architecture on Dezeen »

Y house by Beijing Matsubara and Architects

The following information is from BMA:


Y House design Description

This is a detached house project locating at Changping ward, the suburb of Beijing City.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

The site is on the slope facing to the south, surrounded by the mountain in the north side, and has the good natural environment.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

This is not a new construction but the renovation project of the old concrete structure house that was built 5 years ago.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

We add the new floor and flat roofing to extend the floor area.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Originally the house was 2 stories (250 sq. m.) with angled roof, and the exterior wall was covered by white tiles.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Our new design changes it as the house of 3 stories (770 sq. m.) with flat roof, and the exterior wall is covered by gray blocks with outer insulation.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Building plan was simplified as “C” form at the same time by us.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

17 meters width and 16 meters depth of the plan is rather large for one family (4 persons).

Y house by Beijing Matsubara and Architects

We proposed the sustainable lifestyle using this largeness. In the summertime, habitants live at the north part of the house with natural ventilation.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

In the wintertime, they live at south part of the house equipped with the basic heating system.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

For keeping the comfortable inner circumstance, we do not provide the high-spec air conditioning for all interior space, but provide the minimum equipment for adequate place.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Habitants can find the comfortable space and choose the living place according to the season.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

This is a sustainable architecture especially for the place that has plenty of land such as China.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Project name: Y house
Design: BMA Beijing Matsubara and Architects

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Architect: Hironori MATSUBARA, Norio KATSUTA, Zhichao LI, Daijiro NAKAYAMA, Xiaoli LI
Address: Changping district, Beijing, China

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Site area: 1200 sq. m.
Building area: 245 sq. m.

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Total floor area: 770 sq. m.
Structure: concrete frame structure (partly wall structure)

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Design period: Dec. 2007- Feb. 2008
Completion period: Nov. 2009

Y house by Beijing Matsubara and Architects

Construction: LI Qiyun
Client: individual

Y house by Beijing Matsubara and Architects


See also:

.

A House in a Church by
Ruud Visser Architects
House K by
Yoshichika Takagi
More architecture
on Dezeen
| 6 comments

Posted on Friday, December 10th, 2010 at 10:24 am by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • stella tio

    great interior..the ceiling is awesome!

  • mnemesis10

    "This is a sustainable architecture especially for the place that has plenty of land such as China." Really?

  • John

    The front of the house looks remarkably similar to Adolf Loos's Steiner house in Vienna.

    see:
    http://farm5.static.flickr.com/4034/4316547783_16http://www.idesignproject.com/steiner%20loos.html

    • cla

      can you explain how this looks similar? just because of the c shaped front? it doesn't have the same material. it's not the same concept (built over and existing house). the windows are completely different. the floor plan has no similarities.

  • Timian

    That's one of the neatest surface treatments I've ever seen on a police station. Just the sort of place I'd want to be held in indefinitely, without formal charges or access to a lawyer.

    • Habitant of Y-House

      This is the most vigilant architectural treatment which keeps me awake in a police nation. We are all held here indefinitely(or should I say definitely?), no matter where we are, by a police or by ourself.

      —Habitant of Y-House