PKU University of Law by Kokaistudios

| 4 comments

PKU University of Law by Kokaistudios

Architecture firm Kokaistudios have completed a new building housing the faculty of law at Peking University in Beijing.

PKU University of Law by Kokaistudios

The top part of the building overhangs the bottom structure on all sides, with a rhythm of rectangular apertures covering its facade.

PKU University of Law by Kokaistudios

The building is clad in local stone.

PKU University of Law by Kokaistudios

See all our stories on buildings for education in our Dezeen archive.

More architecture stories »

PKU University of Law by Kokaistudios

Photographs are by Charlie Xia.

The following information is from the architects:


PKU UNIVERSITY OF LAW

BALANCE ARCHITECTURE WITH LIGHT

A challenging project for the most prestigious University in China in the heart of its historical campus.

In 2009 a prestigious American Foundation and Beijing University invited Kokaistudios to design the building for the new faculty of law located in a prestigious location within the historical campus of China leading University.

PKU University of Law by Kokaistudios

This particular site, where the pagoda symbol of the university is standing, required considerable effort in terms of design in order to find architectural answers that could satisfy and meld in a harmonious way the heritage elements. The beautiful natural environment and the new contemporary building.

PKU University of Law by Kokaistudios

This prestigious project, completed in October 2010, is considered the milestone of a new era for Beijing University, and a symbol for better and more environmentally sustainable standard of living for the future University Community and for architectural buildings within that community.

PKU University of Law by Kokaistudios

This project has been conceived on a rigid volumetric shape imposed by the strict regulation protecting the historical site and at the same time by the necessity to fulfill all the functional requirements of the new faculty. The rigorous style requested to be accepted by the large number of heritage commissions have been interpretated in creative way by Kokaistudios by proposing an elegant use of few materials, concrete plasters and local stones with capabilities to transmit day light and a clever use of skylights, sinking gardens in order to increase the use of natural light and thermal efficiency of the building.

PKU University of Law by Kokaistudios

Click for larger image

Kokaistudios transformed the facades to become light filters and diffusing soft daylight light all over the interiors. The entire system of internal spaces has been designed by our team so to upgrade the standards of working, living, and studying of the future professors and students, using sustainable materials and creating aggregation facilities and spaces that could satisfy the flexible demands of the faculty in the future.

PKU University of Law by Kokaistudios

Click for larger image

Architects: Kokaistudios
Location: Beijing, China
Team: Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani, Li Wei, Fang Wei Yi, Liu Wen Wen, Yu Feng
Local
Architect: BIAD
Structure: BIAD
Mechanics & Electricity: BIAD
Project Area: 10,000 sqm


See also:

.

Jiangsu Art Museum by KSP Jürgen Engel Architekten Clapham Manor Primary School by dRMM Pearl Academy of Fashion by Morphogenesis
| 4 comments

Posted on Tuesday, January 4th, 2011 at 10:29 am by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • brent

    love it, clean lines and subtle materials, in a country that typically goes a radically different direction. t

  • PKU students

    Quite conservatism!

  • http://www.brgstudio.com enrico

    Very balanced and clean. Far away from crazy things or other weirs designs… they just did what was needed to be done, in a very good way.

  • http://gavinckirby.me/ Gavin.C.Kirby

    There's elements to this that I really love, the somewhat subtle, humanist erosion and softening of its almost brutalist aesthetic for one.