Centre for Promotion of Science
by Wolfgang Tschapeller

| 12 comments
More:

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Vienna architect Wolfgang Tschapeller has won a competition to design the new Centre for Promotion of Science in Belgrade, Serbia, with this design supported on a network of diagonal stilts.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Only supporting pillars and circulation points will touch the ground, making way for a public park sheltered by the building above.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

The underside of the building will be covered in mirrors to reflect the movement of visitors and local residents across the plaza below.

The information below is from Wolfgang Tschapeller:


The Ministry of Science and Technological development of the Republic of Serbia initiated an international competition for a Centre for Promotion of Science and the urban development of Blok 39 in New Belgrade in Serbia. An international jury unanimously selected Austrian architect Wolfgang Tschapeller´s project as the winning entry.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

From the Competition Brief:

“The Centre for Promotion of Science will be an institution of service and a national bank of knowledge in the field of science for general public. It will organise innovative and educative exhibitions, and bring science closer to general public. The main goal of the Centre for Promotion of Science will be to facilitate scientific education, a continuous training as well as social and economic growth, both with direct action, and in partnership with other actors – primarily the Ministry of Science and Technological Development and the Ministry of Education.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

The Centre will be positioned in New Belgrade’s Blok 39, a prime “innovation” part of the city, a scientific park with research institutes, universities and research based business. Purpose of the competition was to develop an architectural design for the Centre for Promotion of Science as well as proposals for the urban development of the entire Blok 39.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Here is some information from the architect:

The Centre for Promotion of Sciences in Belgrade will be floating high above the ground. It operates on 3 levels. Firstly, on the level of the City of Belgrade it will be an optimistic sign positioned on one of the main routes of the city. Secondly for Blok 39 it will be sign, canopy and portico. Thirdly, as a building being programmed to promote sciences it (dis)plays on visions of technology and construction. The architectural language of the centre will strongly be one of technology and the display of structural principles. A special role is given to the underside of the centre; it will have mirroring qualities, able to reflect all the movement on the ground as well as the visitor who by entering the centre is penetrating the reflections of the earth’s surface.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Click above for larger image

Urban proposal:

New Belgrade is a city of our times, a city which was invented and planned in the course of the 20th century with a decisive modernist perspective. Soleil (sun), Verdure (greenery), Espace (space) and functional segregation together with the rules of CIAM where main arguments of New Belgrade. Now, 60 years later, how do we read New Belgrade and how do we want to continue its construction? We decided for a few very simple spatial tools, all of them being in close discourse with the principles of modernism.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Click above for larger image

Firstly, we are opting for an elevated city detached from the ground. Only pillars and elements of circulation shall touch on the ground. We are proposing a floating city, buildings on pilotis giving the entire ground free.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Click above for larger image

Secondly, the entire site is usable and accessible to everybody. Buildings do not block vision and movement. The terrain will be occupied by a multitude of different vegetations, exotic and local plants, waterlines, bike routes and jogging paths. The functional segregation of the modernist movement is replaced by the complexity of simultaneities.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Click above for larger image

Below ground a slab of parking and serving functions. The ground level is covered by a variety of vegetations and allows for a city of pedestrians. 65% of the site is green and almost all of the ground level allows for free vision.

Centre for Promotion of Science by Wolfgang Tschapeller

Click above for larger image


See also:

.

House on stilts
by Andrés Jaque
Research studio on stilts
by Cheungvogl
Office on stilts
by BOB361
  • artimon

    I have my doubts by I want to believe…

  • Mickey

    looks like Disneyland…

  • vidal

    Does it walk???

  • Paul

    "Only supporting pillars and circulation points will touch the ground, making way for a public park sheltered by the building above."
    Le Corbusier has proved that it doesn't work with the "cité radieuse" project … in 1945.

  • OPA

    first prise of this competition is somewhat disapointing for me. yes i like this contribution and i like work of wolfgang tschapeller but there is no chance to build it in serbia. why buildings should be as expensive as this one?

  • http://anziulewicz.livejournal.com Chuck Anziulewicz

    The House of Baba Yaga for the 21st Century.

    • HRH Palladio

      Brilliant comment.

  • Mongers

    "We are proposing a floating city, buildings on pilotis giving the entire ground free."

    Cool. After that maybe you can invent cars, aeroplanes, coca-cola, rock n roll, the internet , facebook and the rest of the 20th century.

  • James

    I'm concerned by the lack of contextual density. I think this would work better in an area with higher foot traffic and surrounding edges.

  • http://www.lockhartkrause.com.au JesseLockhartKrause

    I find the building very provocative.

    It reminds me of Aslops Peckham Library.

    It would be good to see more context however.

  • bak kut teh

    this building look messy!! especially the column beneath the building. furthermore,it look futuristic yet does it work???i hope it just a concpetual design.

  • dan

    all the energy and activity of the building has been pulled away from the public? this might be justified by the creation of the park, but only if there is high demand for open space in this neighborhood.