MR Design Office by Schemata Architecture Office

| 2 comments

MR Design Office by Schemata

A slide is hidden behind the mirrored wall in this Tokyo office by Japanese studio Schemata Architecture Office.

MR Design Office by Schemata

The shoot can be accessed by climbing a ladder up to the top of the bathroom and storage area.

MR Design Office by Schemata

The office is intended for just five people and features a reflective dome, 3.4metres in diameter, which hangs from the ceiling over a meeting area to project light and contain sound.

MR Design Office by Schemata

A mirrored wall at one end of the rectangular office makes the space appear larger.

MR Design Office by Schemata

Photographs are by Takumi Ota.

MR Design Office by Schemata

More office interiors on Dezeen »
All our stories on Schemata Architectue Office »

MR Design Office by Schemata

Here's a bit of text from the architects:


MR_DESIGN OFFICE

I planned about 190 square meters office only for 5 people. I designed only 2 kind of parts, furniture and infrastructure not to separate a large room into some small room.

MR Design Office by Schemata

So you can feel 190 square meters in any places in this office.

MR Design Office by Schemata

And it's notable that the lighting with 3.4m parabolic reflector can reflect not only the light but also sound. So this meeting space doesn't need any partition.

MR Design Office by Schemata

The Lighting for The Meeting Room

I duplicate bright natural light from metal halide lighting system. And the lighting system can make no shadow.

MR Design Office by Schemata

Because parabolic reflector can make diffuse reflection. And parabolic reflector can increase the voice between each separate seats only under the reflector.

MR Design Office by Schemata

Bench

We convert from 4 chairs into 1 bench. The each leg of a bench is transparent because of made of epoxy resin.

MR Design Office by Schemata

Base Lighting System

We made the base lighting system by spliting a spiral tube in two. Because we want to match the reflectors to other ductworks ceiling.

MR Design Office by Schemata

Site: Shibuya ward Tokyo
Principal use: Office
Structure: RC
Floor area: 188.20m²

MR Design Office by Schemata

Construction: Eiger
Furniture: E&Y Epoxy Syuhei Nakamura
Technical cooperation: Izumi Okayasu
Completion: Jun.2010


See also:

.

Playhouse by
Aboday
Cheap Monday Office by Uglycute Living Lab by Ab Rogers
for Pizza Express
  • tmsa

    Im a big fan of that slide/mirrored wall. Very influenced by kapoor but in a good way. We should have more artistic silliness like this in the US.

  • Some Guy

    I think you meant "chute", not "shoot".