Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

| 10 comments

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Pascal Grasso Architectures of France have installed a landscape of blocks across the ceiling in this monochrome apartment in Paris.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

The plaster boxes conceal functions like lighting, air-conditioning, a sound system and ventilation.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Further volumes creep down the walls to form storage and furniture.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Storage units curve round the walls of the first floor bedrooms.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Photographs are by Nicolas Dorval-Bory.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

More apartments on Dezeen »

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

The information that follows is from the architects:


APARTMENT IN PARIS

The project data are promising and simple: a private client, an apartment in the center of Paris, duplex, an area about 280 m², a large terrace. The challenge is to connect the apartment with the terrace.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

A large volume, opened directly on the terrace, is created. It will become the main space of the floor, the reception room. The bedrooms are rearranged on the first level.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Device, consisting in visual accumulation of volumes, creates rhythm in the new space. They invade the floor, walls and ceiling. The ceiling is the strong element structuring the room.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Composed of suspended plaster boxes, it makes the space more dynamic. It integrates and hides functional and technical components such as air conditioning, lightning, sound, ventilation.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

These elements gradually invest the place turning into storages, kitchen appliances, balustrade for stairs, bar, coffee table, etc… The lightning system, hidden behind the volumes, provides diffused, indirect and scalable light.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

The bedrooms are designed with the same process: clarity of the space and functional “furniture-objects”. A large furniture includes common functions such as bathroom, bed, desk, closet, etc… The set is made of grey painted MDF. Colours and shapes customize the rooms.

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Program: Designing an apartment
Location: Paris
Architect: Pascal Grasso Architectures
Completion: 2010

Apartment in Paris by Pascal Grasso Architectures

Assistants: Damien Descamps – Juliano Bottari
General Contractor: Bane-Déco
Carpenter: Art et confort


See also:

.

Stella K Showroom by Pascal Grasso Architectures DG House by
Geneto
Nomiya temporary restaurant by Pascal Grasso
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=685130987 David Bueso

    top! but no kids allowed, only with a helmet.

  • Ben Dover

    Pfeww, so much for coming home in a quiet house. I already get tired looking at it (especially the livingroom).

    Ps. it's not monochrome, there's white and black….

  • http://www.facebook.com/HessamNikbakht Hessam Nikbakht

    thats so memorable design

  • Joseb

    a dust collectors heaven!

  • marilou

    This is so dated…2000 is gone…

  • 3DDD

    Home should be comfortable first, is thre any comfort there? Wrat is the function of those boxes apart from colecting dust?

  • http://www.terryculver.com.au Terry

    I for one love it! (Except for the curvy bed!)
    I also like the way the 'cubist' effect extends to the furnishings.
    I don't understand the criticism of 'dust collecting'. EVERY home with horizontal surfaces collects dust. In fact, because those surfaces are almost all 'knick-knack' free – they'd be a dream to run a duster over!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=564361351 Thi Nguyen

    Not a fan of the bedroom, looks very tacky.

  • rsuare

    Steven Holl anew — a bit less subtle

  • d.k.

    sharp and edgy, I mean too many edges and sharp corners….