Obata Clinic by Hayato Komatsu Architects

| 2 comments

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

Japanese architect Hayato Komatsu has completed the interiors for this clinic in Hiroshima, Japan, which is located within a shopping centre.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

Due to the height of the original space, the architect has inserted a gabled ceiling to create a more intimate atmosphere and has left the walls of the treatment rooms slightly shorter, making a feature of the sloping ceiling.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

The interior walls and ceiling are clad in strips of wood with an array of fluorescent tube lights on the sloping planes.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

The clinic's storefront façade provides passer-by's with clear views into the clinic.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

The treatment rooms are located at the rear of the space, carefully partitioned to prevent any direct views into them.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

More clinics and medical facilities on Dezeen »
More interiors on Dezeen »

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

Here's some more information from the architect:


[O-clinic by Hayato Komatsu Architects]

This project is a plan for moving and reopening an internal clinic in a shopping mall on the outskirts of Hiroshima. The shopping mall has a high ceiling and, therefore, so does the clinic that occupies space within it.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

The clinic’s surrounding corridors are bustling with shoppers. The client requested to make good use of the high ceiling. However, keeping the open space increases the risk of heating/cooling and ventilation problems.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

So we inclined the ceiling to intonate the height, and we controlled the room space to adjust the volume of the room.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

Furthermore, we made all the walls the same height and created space in between the walls and the ceiling like a partition style.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

This showed the ceiling as “a big roof” spanning all rooms and so giving the space depth, brightness and a comfortable feeling.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

In considering the privacy of people coming into the clinic, we managed, without closing the facade, to arrange each room to allow in light but yet in such a way to stop the direct view of outsiders.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

In total, it looks like a wooden Kura (a traditional Japanese storehouse), but we feel that this magnanimous space gives people repose and comfort.

O-Clinic by Hayato Komatsu Architects

Site: Hiroshima,JPN
Principal use: Clinic
Floor area: 174.58m²
Completion: Dec.2010


See also:

.

GKK Dental Ambulatory by Xarchitecten D.Vision Dental Clinic by A1Architects Be Clinique by
Openlab Architects
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001857394783 Thomas Washington

    This is really beautiful. I love the contrast of the white partitions with the warm wooden ceiling. It is also fantastic that the walls don’t extend all the way to the vaulted ceiling allowing the space to feel like one large continuous room.

  • http://www.brgstudio.com nulla

    It shows once again the hight level of Japanese design when it comes to interior projects. People won`t probably get crazy about this, but it`s well planned and well executed.