Lift by Apollo Architects & Associates

| 13 comments

Lift by Apollo Architects and Associates

Here's another house in Sendai, Japan, by Apollo Architects & Associates (see their Edge House in our earlier story) that features a pointy overhang.

Lift by Apollo Architects & Associates

The living areas are located on the first floor and lead out onto a terrace with sloping facade, which cantilevers over a car port below.

Lift by Apollo Architects & Associates

Slits in the enclosed terrace allow slight views out to the street.

Lift by Apollo Architects & Associates

A bedroom, storage and music room are all arranged on the ground floor around a central corridor that leads out onto a little courtyard.

Lift by Apollo Architects & Associates

A child's bedroom is located at the rear of the house on the upper level, separated from the living room and kitchen by the courtyard.

Lift by Apollo Architects & Associates

Photographs are by Masao Nishikawa.

Lift by Apollo Architects & Associates

All our stories by Apollo Architects & Associates »
More projects featuring cantilevers »

Lift by Apollo Architects & Associates

More Japanese houses on Dezeen »
More residential architecture on Dezeen »

Lift by Apollo Architects & Associates

Here is some more information from the architects:


This urban residence is located in a residential district in downtown Sendai. Constructed out of wood without the use of any pilotis or other supporting structures, the building features an upper floor that protrudes dramatically outward in order to ensure adequate parking space for two cars on a lot with restricted frontage.

Lift by Apollo Architects & Associates

The size of the windows and other openings on the closed facade of the building have been kept to an absolute minimum as a precaution against crime, as well as a privacy feature.

Lift by Apollo Architects & Associates

In contrast, the interior of the house, which centers on the internal courtyard, is an open, generous and well-lit expanse of space. The first floor houses several small, comfortable private spaces, such as a bedroom and audio room.

Lift by Apollo Architects & Associates

The second floor has been conceived as a single, continuous space filled with natural light, allowing unobstructed lines of sight and free-flowing ventilation.

Lift by Apollo Architects & Associates

The tatami-floored living room enjoys the "borrowed landscape" (shakkei) of maple trees in the courtyard, creating a tranquil atmosphere that allows the inhabitants to forget the fact that they are in the city.

Click for larger image

Light reflected by the louvers on the slanted facade help to create a bright interior. The louvers also serve to obstruct lines of sight into the house from the outside while allowing the residents clear, unobstructed views of the exterior from inside the building.

Lift by Apollo Architects & Associates

Click for larger image

The children's room that straddles the central courtyard was designed in such a way as to separate it from the メwombモ of the main building. The variety of scenery provided by each of these spaces is a particular perk of living in urban residences located in the heart of the city.

Lift by Apollo Architects & Associates

Click for larger image

The notion of the urban residential building can no longer be confined just to Tokyo: it has now become firmly established as a sensible, intelligent concept that can be applied to all cities.

Lift by Apollo Architects & Associates

Click for larger image

For modern urbanites, the lifestyles resulting from these small spaces offer them a more comfortable living environment than residences that are larger than necessary.


See also:

.

Flow by Apollo Architects
& Associates
Torreagüera Vivienda Atresada by Xpiral MAK Gallery by
Space International
  • Greenish

    This looks like an enormous sinister mechanical being, severely observing all those who pass. Wouldn't want to inflict this on a community!

  • http://www.facebook.com/people/Anja-Izydorczak/100000787603090 Anja Izydorczak

    Unfortunately, the house looks worse in this space, great design but I think the location is hopeless. is bad for the residents and the neighborhood

    .

  • edward

    I like the form and layout but the dark exterior is a bit too much. The clear anodized aluminum work gives the interior a commercial feel that is not pleasant .Wood would have been a big improvement. They get a lot of mileage out of the cantilever and slanted facade. Good work.

  • http://www.alexandracampbell.ca Alexandra

    Agreed Greenish! Totally out of place. Just look at the houses beside it. That house is going to eat all of them.

  • mik

    i think we should all have a house like this!!

  • Perrine Montfort

    it looks mean

  • Khalid mussa

    Design is okay but the location Of it, its not okay……its look like the house its not belong to that environment.

  • DCV

    This obviously wasn't meant to fit in. I mean, since there are many comments about fitting in the surroundings, why one would want to fit in banal architecture?

  • jojo

    from the exterior its an impressive modern object . . ..i think the interior is unnecessarily cut off from the outside. maybe its a culture thing. its seems a little contradictory to cantilever a balcony with glass sliding doors and then put a giant black screen on front of it?

    • 1+2-3

      Seems like a good idea for some privacy though, no? But on a location with a great view you’d have a point, cheers.

  • Yrag

    Given that it's in Sendai, I can't help wondering if it and it's neighbors survived the tsunami.

  • 1+2-3

    I really love this house and nobody could change my mind on that. Might I say though, a small change to the facade of the terrace would eliminate any sinister feeling some readers have felt: angle the sides out from the front corners by 45 degrees to the sides as well.

  • 1+2-3

    Maybe someone will convince them to paint a mural of the beast master himself on the side. That would be better too!