AL_A win V&A Exhibition Road project

| Leave a comment
More:


Dezeenwire:
London firm AL_A have won a competition to design an extension to the Victoria and Albert museum in London.

V&A Exhibition Road project shortlist

The project is expected to take five years and will include a new entrance to the museum from Exhibition Road, a public courtyard hosting a cafe and installations, and a new gallery for temporary exhibitions below ground.

V&A Exhibition Road project shortlist

Models of each shortlisted proposal are on show in the V&A’s Sackler Centre for arts education until 3 April. More information on the seven shortlisted projects in our earlier story »

V&A Exhibition Road project shortlist

See also:

V&A launch competition for Exhibition Road Extension »
V&A launch shortlisted architects for Exhibition Road Extension »
V&A at Dundee proposals unveiled »

The details below are from the V&A museum:


Amanda Levete Architects has won the V&A’s Exhibition Road competition and will go on to develop their team’s concept design as part of the FuturePlan strategy for the museum.

The ALA scheme will transform the remaining undeveloped quadrant of the V&A’s London headquarters and create an exciting new relationship with Exhibition Road and the surrounding South Kensington area.

Paul Ruddock, Chairman of the V&A Board of Trustees said;

‘This new development will transform the way the V&A is able to present its major exhibitions and will enable us to reveal and restore the magnificent south courts. Amanda Levete Architects’ proposal will create a wonderful new space that cleverly combines the elegance of the V&A’s Grade l listed buildings with contemporary design.’

ALA will now work with the V&A to develop a more detailed design. The project – which will create new galleries, a public courtyard for installations and events and a new entrance from the newly landscaped Exhibition Road – is expected to take five years from the design stage to completion and has a total budget of £35m.

Dezeenwire

Back to Dezeenwire »
Back to Dezeen »

| Leave a comment
More:

Posted on Monday, March 28th, 2011 at 12:35 pm by . See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.