Coral House by Group8

| 14 comments

Coral House by Group8

Swiss architects Group8 have completed this residential block covered in pink sun screens in Geneva.

Coral House by Group8

Called Coral House, the project has a glazed facade that can be covered by fabric sunshades, which roll up into the window frames when not in use.

Coral House by Group8

The building includes 58 housing units and two floors of commercial space, spread over five storeys and a basement level.

Coral House by Group8

More about Group8 on Dezeen »

Coral House by Group8

Photographs are by Régis Golay, FEDERAL studio.

Coral House by Group8

The information below is from Group8:


The site

The Coral house is located in the Chandieu area, formed by a large urban block surrounded by Rue Giuseppe-Motta, Grand-Pré and Chandieu. The site is accessible by the main road Grand-Pré, this avenue lined with trees, cuts straight though the building block. The future underground parking will be accessible by the entrance of the adjacent building, the Azure center, located on the Grand-Pré road.

Coral House by Group8

This new housing estate takes part of the regeneration of a former industrial site and completes, together with the Bamboo Residence, a large city block. At the intersection of the avenue and the Chandieu road, a public square supplemented by a fountain and a sculpture will be built in collaboration between the artiste Fabric Gygi and the architectural office ADR.

Coral House by Group8

The building

The building consists of 6 floors, including a double attic (duplex apartments) and a single basement level. Coral house offers 58 housing units, from 4 to 6 room flats (kitchen counted as a room). The ground floor and the first floor are dedicated to commercial activities.

Coral House by Group8

The construction aims to high quality standards in terms of space and equipments, as well as construction materials and coating. It also seeks the MINERGIE label, by using optimum insulation for the exterior envelope, and highly efficient technical installations (heating is provided by geothermal heat pumps; double flux air system is distributed through the ceiling – ERV). The use of a high energy standard allowed use to obtain 10 % additional net surface, compared to what was requested by the neighborhood plan.

Coral House by Group8

The façade on the road front is entirely glazed, exposing the living rooms to the outside giving the impression that the building has been cut or like section in a doll house. The clients specifically asked for a building without balconies, the most suited solution capable to give an impression of the exterior was to have sizable sliding windows offering the possibility to open large sections of the façade. In the courtyard, each room is indicated by a window perforated in a roughcast wall with exterior insulation. The internal organization of the flats has been developed as typological system, which puts the hall in the center of the plan, allowing it to distribute all the rooms. The volume of the attic is designed as an object on a pedestal, its aluminum materialization tends to blend in with the sky.

Coral House by Group8

Structural work elements

The structural system was sized not only to ensure stability of the building – including all seismic measurements-, but also to ensure a greater sound insulation between apartments but also between the apartments and the common areas. Therefore all bearing walls and slabs generally have a greater thickness than needed for regular stability requirements of the buildings.

Coral House by Group8

All thermal insulation in the facades and roof has been sized to meet the MINERGIE label values, with a clear aim to reduce energy consumption and lower costs for consumers.

Coral House by Group8

All windows in the courtyard were designed as «breathable» windows, meaning: coated aluminum frames with thermal breaks, last generation double glazing, with an additional third glass placed on the exterior in order to provide a ventilated space with a motorized window shade.

Coral House by Group8

Heating and ventilation

The production of the heating and hot water is produced by a heat pumps supplied by geothermal boreholes. The apartment heating is a low temperature floor heating. The coils embedded in the concrete subflooring are fed by a dispenser located in the lobby, which modulates the temperature in each room based on their exposure or their size. In summer, the same network of coils can be supplied with cold water for cooling of the premises.

Coral House by Group8

The ventilation is a type of «double flow system», fresh air (filtered, dusted, moisturized if necessary, heated) is prepared in the central and then fed into each room through a system in the ceiling located above the sanitary and hall. Meanwhile stale air, taken through the sanitary, is returned to central, where its heat is recovered by a heat exchanger, before being discharged.

Coral House by Group8

This way, the air quality inside the housing is guaranteed at any time, without obligation to open the windows, and energy loss by ventilation is minimized.

Coral House by Group8

CoralHouse Housing estate Area “Chandieu”, Petit-Saconnex 70-70D, Rue du Grand-Pré 1202 Geneva lot 5028 City of Geneva

Coral House by Group8

Programme — Net Area
Housing: 8’450sqm
Commercial premises: 1’930sqm
Basement: 1’029sqm
Total of 58 housing units Commercial premises on the ground and first floors Energy standard Minergie®
Client: A&A Real Estate Grand-Pré SA

Coral House by Group8

Consultants
Project management: PBM Planungs und Baumanagement AG
Civil Engineer: Walt+Galmarini AG, Perreten & Milleret
M&E Engineer: SB Technique
Sanitary Engineer: Mike Humbert ingénieur conseil
Electricity Engineer: MAB-Ingénierie SA
Building Engineering Physics: Basler & Hoffmann Holding AG

Coral House by Group8

Statistical values
Net area: 11’492sqm
Built volume: 38’100m3

Coral House by Group8


See also:

.

Cherokee by
Pugh + Scarpa
Altis Belém Hotel
by Risco
Step Up on Fifth
by Pugh + Scarpa
  • yuc

    Nice.

    Is there a vague or explicit reference to Cité du Refuge though? (Frankly I'd be happy if it were a reference, that is, a secret message for those who can read it, meaning architects)

    Check it out:
    http://fr.structurae.de/photos/index.cfm?JS=16394

  • nina

    from outside it looks like an eyeshadow pallet :)

  • Ricardo

    La classe !

  • cfay

    shame about the top

  • Andy

    Quick! The interior is really dull – get some big coloured lights!

  • http://individual.cl æon

    Everyone is playing with the buildings facade's cover

  • carsten

    This has now become a standard motif, by the time it has reached the swiss mountains, the rest of the world might find it boring.
    Sauerbruch Hutton base their entire practice on this idea, since 10 years – at least.

    • Baz

      The rest of the world copy since more than 20 Years swiss architecture ( Herzog & demeuron, zumthor, guigon&guyer, if you Know…). Then come one Time across the alps before criticizing…

  • http://twitter.com/richard_jochum @richard_jochum

    I believe the kids will love it, I know I do.

  • kle

    they could've been honest with the lighting in the pictures of the interior…People wont live in a Discotheque.
    The colors of the sunscreens and the effect they create is very aesthetic, but when the sunscreens are folded, it looks a bit boring.

  • http://twitter.com/fabiumas @fabiumas

    Great, a huge Pantone color chart.

  • felix

    great how the shades are completely unseen when folded.
    as everyone said, pity the building is so boring without them.

  • felix

    oh, I take that back, from the video you can see some of the spaces are full height, nice project.

  • Eli

    great, nice color, i love it