No Picnic by Elding Oscarson

| 7 comments

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

Swedish design duo Elding Oscarson have completed this office for design consultants No Picnic in Stockholm, divided in two by a reflective aluminium wall. 

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

Previously a stable and troop hall, the office has meeting areas concealed behing the mirrored divider.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

The large windows to the meeting room are set flush with the metal cladding.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

A spiral staircase at the far end of the office leads to the existing mezzanine.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

The office also includes a workshop, showroom, project rooms and customer area.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

Dezeen’s top ten: mirrors »
More offices on Dezeen »
More projects by Elding Oscarson on Dezeen »

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

Photographs are by Åke E:son Lindman.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

The following is from the architects:


No Picnic by Elding Oscarson

No Picnic is one of the world’s largest design consultants, covering industrial design, product design, and packaging design; as well as art direction, consumer insight, and architecture. We could hardly imagine a better oriented client, and expected nothing less than an ambitious, demanding, and fun project. They wanted large, open office spaces, a prototype workshop, a prototype showroom, several project rooms, and a striking customer area, distinctly separated from the other spaces in order to maintain secrecy.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

For this, the client had found a group of 19th Century buildings in central Stockholm, mainly consisting of two volumes, one originally an exercise hall for troops, and the other once a stable for police horses. They had been converted into showrooms in the 1980’s, and were in a sad state. These buildings currently enjoy the highest level of historical protection. Conversion had to be sensitive, and we have evaluated every step with an antiquarian, literally down to each new screw hole.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

We wanted to get rid of all added layers down to the origin. In the old stable we were able to peel the room naked, and just add a custom designed acoustical treatment along the walls, but in the exercise hall, economy and function demanded that a mezzanine constructed there in the 1980’s, was kept. The mezzanine cut the hall lengthwise, and crippled the experience of the space in an unfortunate way. Its edge coincided with the center of the hall, so we opted for the industrial designer’s own method – the way arbitrary but symmetric shapes can be sculpted as half models onto a mirror, we could restore the impression of the entire exercise hall by constructing a delicate aluminum wall along its central axis.

No-Picnic-by-Elding-Oscarson

The meeting rooms inside this metal membrane, has large window panes towards the hall. The flat reflection of the glass appearing flush with the distorting metal surface, makes the glass seem like a mirror while the metal appears transparent; the wall is there, yet it disappears. It is bold, kaleidoscopic and delusive with its trompe l’oeil effects. At the same time it takes a step back for the main act: the light and space of the exercise hall, and the old building’s straightforward display of material, construction, imperfections, and time that has passed.

Project Name: No Picnic
Architect: Elding Oscarson
Client: No Picnic AB
Location: Storgatan 23 C, Stockholm
Gross Area: 1100 sqm
Year of Construction: 2010-11

  • http://individual.cl/ æon

    It looks very white in the pictures.

  • http://www.builtfabricblog.blogspot.com Rube

    Wow, fun and a bit trippy. Good job.

  • http://31416t.blogspot.com/ Priscilla

    AMAZING! I loved the use of the mirror to create an actual architectural effect!

  • http://www.dailygrail.com Red Pill Junkie

    Brilliant solution. Or should I say 'reflective'? ;)

  • http://twitter.com/ItsNicoTime @ItsNicoTime

    the third picture down really confuses me…good job

  • May

    No one ever mentions the fabricators /manufacturers/installers of these mirrors, I wonder why, some credit goes to them too?

  • wolfgang

    It’s making me dizzy