La Tour Moinat by 2b Architectes

| 3 comments

La Tour Moinat by 2b Architectes

Lausanne studio 2b Architectes have renovated a 16th century tower in Echandens, Switzerland, by inserting a three-storey larch box.

La Tour Moinat by 2b Architectes

The addition to La Tour Moinat extends from the ground floor to the attic, containing circulation and storage space for the home.

La Tour Moinat by 2b Architectes

The renovation also includes the addition of living spaces in the attic.

La Tour Moinat by 2b Architectes

More stories from Switzerland on Dezeen »

La Tour Moinat by 2b Architectes

More interior stories on Dezeen »

La Tour Moinat by 2b Architectes

The following is from the architects:


La Tour Moinat by 2b Architectes

This tower, which was built in the 16th century to serve as the granary for the Château d’Echandens, was converted into living quarters in the early 20th century. It was a small place, which extended to a mere two floors and was inadequate in terms of both space and fittings.

La Tour Moinat by 2b Architectes

The project pursued the option of making use of the space available in the attic, with a height of only 1.60m below the roof.

La Tour Moinat by 2b Architectes

A new “piece of furniture” now occupies the tower very much like a “parasite”. It determines at one and the same time the functional organisation of the room layout, the circulation between levels, and the new floor of the attic, which has been lowered to provide 30m2 of additional living space.

La Tour Moinat by 2b Architectes

This object, which is both a structure in its own right and an integral part of the tower, occupies the entire interior of the original stone building from the entrance to the new space created beneath the rafters.

La Tour Moinat by 2b Architectes

In an interplay with the existing stone walls, the installation called for a contrasting materiality, and thus three-ply larchwood panels were used for the whole construction.

La Tour Moinat by 2b Architectes

Whereas the walls and the peripheral units use white materials, the piece of furniture affirms its “wooden” materiality through the grainy structure of the panels, which both characterises and dates the renovation.

La Tour Moinat by 2b Architectes

Tour Moinat
Projet: 2007
Réalisation: 2009-2010
Maître d’ouvrage : privé
Team 2b : S.Bender, Ph.Béboux, M.Baumgartner, T.Auffret-Postel, G.Asami Lili, S.Menningen
Ingénieur civil: Peter Braun


See also:

.

Albert Reichmuth Wine Store by OOS Parish House St. Josef by Frei + Saarinen Hidden Lines by
Studio JVM
  • Hercule Poirot

    Respect ! In all senses of the word.

  • Ozee

    I don't see the point in making this project in a 16th century tower.
    This project could be anywhere, it's ridiculous.
    It's a nice design in itself, but mostly disregarding the history of the structure it is inhabiting. An inside disconnected from an outside.

  • yrag

    What is that, Knotty Pine—or a walk in cedar closet?