Cultural Complex Longgang District by Mecanoo

| Leave a comment

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo

Dutch architects Mecanoo have won a competition to design a cultural centre in Shenzhen with this design composed of a row of overhanging red volumes.

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo

The volumes create arches above routes from a new public square to the business district beyond.

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo

The Cultural Complex Longgang District will contain a public art museum, a science museum, a youth centre and a bookshop.

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo

Visualisations are by Doug and Wolf.

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo

More projects in Shenzhen on Dezeen »

Shenzhen Cultural Centre by Mecanoo

Here are some more details from the architects:


Cultural Complex Longgang District
Shenzhen, China

Mecanoo designed the winning competition entry for a new 83,500 m2 cultural complex with a public art museum, science museum, youth centre and a bookshop, public square and parking in the Shenzhen district. The new cultural and commercial complex will provide the district with its own landmark and destination and transform the existing Longcheng park into a lively destination point. It will form a dynamic link between the commercial business district, a formal park and gardens and one of the district’s main thoroughfares. The new museum complex will unify the evolving urban fabric and generate a vibrant downtown.

urban connector
Connecting the cultural complex with the surrounding areas and new residential development was the key consideration for the design. The linearity of the existing urban masterplan created a barrier between the western development area and Longcheng park, further cutting up the area and contributing to its lack of urban vitality. Longcheng park will become a lively square which will further strengthen the quarter’s identity and provide residents and visitors with a much needed sense of place.

arches
Four building volumes emerge from the ground to create a series of arches and sheltered public event spaces which frame the central square. Rounded shapes respect the natural flow of pedestrians through the site. These open arches serve as filters, attractors and reference points and allow the building programmes to expand outside while formally symbolising openness and connection. Different programmes strategically located on the ground floor open outwards into the exterior public space including the city in the exhibition. From within the building interior, two bridges will link to the commercial plinths of the new residential area. Cultural and commercial programmes are linked to contribute to an urban symbiosis.

programme
Cultural complex of 83,500 m2 with public art museum, science museum, youth centre and a bookshop and 22,500 m2 of underground parking and a new public square totalling 7 hectares. Invited design competition, 1st place.


See also:

.

Sports Center & National
Games Arena by Emergent
Comic and Animation
Museum by MVRDV
China Wood Sculpture
Museum by MAD