Jhouse by BBLab Arquitectos

| 4 comments

Jhouse by bblab arquitectos

The façade of this house in Valencia by Spanish architects BBLab Arquitectos is punctured with a pattern of circular holes.

Jhouse by bblab arquitectos

The garden-facing elevations of Jhouse are glazed from floor to ceiling on the ground floor.

 Jhouse by bblab arquitectos

An internal iron staircase connecting the ground and first floors appears solid in profile but has no risers, so it appears lighter when viewed straight-on.

Jhouse by bblab arquitectos

More stories about houses on Dezeen »
More projects in Spain on Dezeen »

Jhouse by bblab arquitectos

Photography is by Ricardo Espinoza.

The following is from the architects:


J HOUSE, a “wrapping” for everyday life.

How to combine an adequate privacy together with a straight relationship with the outdoor space in a small urban plot? How to enhance the spatial experience in a reduced residential program?

Jhouse by bblab arquitectos

The building section articulates the public and private areas of the house. On the one hand, the sunny, open and transparent ground floor dissolves into the garden, whereas on the other hand a secretive, cagey and bright first floor introduces a more nuanced interior-exterior relationship. Here, the desired privacy is achieved by several patios enclosed by round-shaped lattice walls that allow seeing without being seen, and help to regulate the intense light of Valencia.

Jhouse by bblab arquitectos

The hanging iron staircase acts as “transitional” device between the two floors. The spatial layout on both levels seeks to achieve further visual depth by constructing several interior-exterior sequences.

Jhouse by bblab arquitectos

This is the project of a house characterized by its topological qualities rather than by its functional ones. The distinct and qualified spaces allow their residents to enjoy everyday experiences.

Jhouse by bblab arquitectos

Data

Architects
(Design, Detailed Design and Site Management)
Ana Bonet Miró
Luca Brunelli

Jhouse by bblab arquitectos

Team
Jean-Baptiste Joye
Carla de Prada
Juan Lobato
Enrique Lopéz (Quantity Surveyor, Site Security and Management)

External Consultants
Structural engineer: Jesús Egea
Services: Maria Ángeles González

Jhouse by bblab arquitectos

Date: 2006 – 2010
Location: Rocaford, Valencia, Spain
Client: J. B. Miró
Gross surface: 353 m2
Building cost: 375.000 €
Characteristics of work: Private residence

  • Perrine Montfort

    I guess there was no money left for the garden

  • Jarek

    It looks like informatics building 'Budynek C-13 ' in Wroclaw/Poland. The only diffrence the one in Wroclaw is …black! and have been build few years ago:)

    • http://twitter.com/ArdBuijsen @ArdBuijsen

      No it doesn't. This is totally different.

  • edward44

    Really like the elimination of windows on the exterior and the ingenious staircase as well as the black/white color scheme. Truly expressive of the latitude of it's location.