Minami-Hayama duo by Nakae Architects
and Ohno Japan

| 8 comments

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

This holiday home in Kanagawa, Japan, by Japanese studios Nakae Architects and Ohno Japan comprises two separate blocks fanning outwards towards Tokyo Bay.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

Named Minami-Hayama duo, the two buildings are composed of thirteen vertical walls spreading over the triangular site with glass infills between them.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

Internally the floors are arranged around split levels connected by spiral staircases.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

Located on a steep hill, the upper floors have views towards Mount Fuji.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

Photography is by Hiroyasu Sakaguchi.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

More Japanese houses on Dezeen »

The following information is from the architects:


Minami-Hayama duo

Walking up the steep slope that branches off from the seaside highway, you experience a spectacular sequence of surrounding scenery. The landscape has intricate layers of hills and valleys, with trees and houses scattered along the undulating surfaces. And as you go up, a stunning panorama of the Bay of Sagami gradually unfolds in front of you, with a fine view of Mt. Fuji and the Izu Peninsula in distance.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

We designed a weekend house, which consists of two separate blocks, located near the top of the landscape. The site is an uneven fan-shaped land situated between two roads at the Y-shaped intersection. The site had to be divided in two for each blocks. The divided sites varied in size, shape and orientation, but our intention was to provide the same volumes, equal living condition, and the best views for the both of them.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

The two blocks both consist of thirteen 10-meter-high walls with various widths. Each walls stand separately, and glass is inserted in between. Walls are set irregularly, so you will experience a dramatic sequence of different framings of the surrounding view as you move among them. The second floor, which is divided by stairs in the middle, has split-levels, so you can enjoy views at different eye levels.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

As you move along this ever-changing scenery framed by irregular walls, you begin to feel that the walls themselves become parts of the surrounding view. Our intention is to bring the spectacle of the surrounding scenery into the space. The walls open to the sea and the mountains, and are closed against the adjacent block and the neighbor. However our intention was to in create a dramatic and intricate space, which is not just about “open and close” relationship.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

In this project big challenge was to design two separate blocks in a rather small fan-shaped site divided in two sections. However by boldly opening up the space towards the surrounding scenery, you feel as if Mt. Fuji has become a part of your site. We successfully created a dramatic openness that one cannot experience in everyday life in the city.

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

Location: Yokosuka, Kanagawa, Japan
Principal use: 2 weekend houses
Architects: Yuji Nakae / Nakae Architects, Hirofumi Ohno / Ohno Japan

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

Site Area: A-98.88m2, B-107.29m2
Building Area: A-49.15m2, B-49.77m2
Total Floor Area: A-101.18m2, B-101.67m2
Structure: Reinforced Concrete, 3 stories

Minami-Hayama duo by Nakae Architects

  • http://www.facebook.com/people/Zafar-Tashmukhamedov/100000846182818 Zafar Tashmukhamedov

    too empty :( it will be good with furniture because we can't feel the building!

  • xixiaiko

    It would be better if the walls extend more into the interior

  • yuc

    Well, the given context seems to be requiring the appropriation of the pitched roof in the first place…

  • edward44

    Shame about the power lines. Wonder if the architect considered the furnishings and how they would integrate into the spaces. We need an "after" posting.

  • Ummmm

    To say it soft, I suppose it must be nice once you have reached a certain aesthetics level, that I don't know.

  • http://www.stylishhome.com Mike Samsel

    Surprising to think of an open, airy house like this in the Tokyo area. How much fun would this be to furnish. Yes, me thinks.

  • Sortez

    This is a view-directed house, basically playing it with walls and different directions, inspiring actually, except that, the design is quite pale.

  • http://www.render-arquitectura.com Raul Alfaro

    Really nice housing project. Singular and elegance plant configuration. Simple, clear and very effective solution in an amazing environment with really beautiful views.

    GOOD WORK. Congratulations from Barcelona.