Neighbourhood Centre by Colboc Franzen
& Associés

| 3 comments

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

Visitors can climb a staircase over the roof of this spiralling community centre in Lille by French architects Colboc Franzen & Associés.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

The aluminium-clad building has a jolting helical shape that wraps around a central glass atrium.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

External staircases connect landings and terraces on each of the four storeys.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

The first three levels contain community facilities for different age ranges while the top floor comprises staff offices and accommodation.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

More stories about projects in France »

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

Photography is by Paul Raftery.

Here are some more details from the architects:


L’Arbrisseau Neighbourhood Centre, Lille

A multi-facetted building for every generation

It’s impossible not to notice the L’Arbrisseau neighbourhood centre in the southern suburbs of Lille. Its helical shape, the staircase that winds itself up around the sides of the building and its aluminium cladding, like a space vessel’s, all make it stand out. They create a contrast with a rather disjointed and sometimes deprived urban environment that nonetheless holds some pleasant surprises, including a sunflower swimming pool around the back that is straight out of the Seventies.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

However incongruous it might seem, the building was indeed built and designed together with local people and the city council. Users came up with ideas – ranging from the most trivial to the most metaphorical - that were included in the final project. They wanted an aquarium; they’ll find it behind the reception desk. They wanted a library; it’s there all right. But they also wanted a tree to make sure there was the symbol of their neighbourhood, which is called l’Arbrisseau (‘arbre’ is French for tree). And so they got a tree – a 12-metre tree of life with a terrace nestling on each level and a panoramic viewpoint at its tip.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

It was Lille City Council’s ambition to create something ‘beautiful’ and ‘high quality’ in the ‘suburbs’. L’Arbrisseau is in the south of Lille, an area that is undergoing radical redevelopment after years of social and economic decline. There is clear political ambition and varied urban landscape offers great potential. This is a tight-knit community: people born in L’Arbrisseau often spend their whole lives here. The challenge for this project was to embody this sense of renewal as well as a certain community spirit.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

The building is arranged in a spiral around a central atrium. This means that it faces no particular direction but instead speaks to everyone equally. The plain untreated aluminium cladding of the façade underscores this desire to standardize the sides of the building and adds to its magnetism; the building catches the light and focuses the sun’s rays to form an attractive, shimmering whole.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

The project’s distinctive characteristic is that it is open to people of all ages. The tiny tots are on the ground floor, with a mother and child care centre, and a space to receive several groups of 0-4 year olds. Small and slightly older children are accommodated on the first floor, where there is an infant day centre (3-6), a ‘little wings’ area and activity rooms for 6-12 year olds as well as a reading corner. The second floor is the domain of the older generations. There is a multi-purpose hall (intended for weddings and other private and public celebrations) as well as an area used especially for adult integration courses such as cookery and computing. The third floor contains administrative offices and a four-room, on-site staff flat that includes a south-facing terrace. The building’s layout allows each age group to relate directly to the one below it and the one above. This is what makes it unique.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

The mother and child care centre is linked to the first-floor centre for 4-12 year olds by a split-level garden. The tiny tots have direct access to the garden. The first floor in turn connects with the teenage and adult floor via the double-storey library. It also enjoys a terrace overhanging the garden. The teenage and adult floor offers a variety of activities ranging from the multi-purpose hall for concerts or weddings to cookery and sewing workshops. A terrace acts as a continuation of the hall and looks out over the grounds to the north. This floor communicates with the top storey of the building. The aim of superimposing the various schemes was to free up the greatest possible space for a garden around the bottom of the building. Stretching the building vertically increases its visibility and its prestige.

All of the different schemes are united around a common atrium. A concrete tower houses the facilities, staircases and lifts, as well as supporting the building. The design of this tower articulates the structural forces acting upon it and the toothing of the girders holding up the floors on either side. The solid, mineral mass and its extruded appearance also bring to mind the region’s characteristic underground chalk quarries (there is one behind the building).

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

The inside staircase echoes the cut-out façade of the building, allowing the light captured by the terraces filter through the tower like tree branches to produce complex and changing patterns of shadows in the atrium.

The spiral staircase that curls around the outside of the building has a landing – or terrace – on every level, each connected to the next by stairs. Users can get to their activities from outside and also climb up onto the roof of the structure. Here there is a panoramic viewpoint overlooking the L’Arbrisseau neighbourhood with the belfry of Lille City Hall in the distance. This reintegrates the L’Arbrisseau area into the fabric of the city of Lille as well as strengthening its local roots.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

Last but not least, the fact that the building’s key elements – the libraries – are two storeys in height creates interesting spatial and visual effects as well as allowing the installation of raked seating. This encourages flexible and improvised use of the space, as befits a neighbourhood centre. It is easy to organise lectures, show videos or arrange reading corners on a particular theme; the terraces can be turned into a children’s playground at one moment and an area for adult activities the next and can also host film screenings, exhibitions and even open-air theatre.

The very particular volume distribution of the L’Arbrisseau neighbourhood centre is emphasised by its untreated aluminium and glass sheathing. There are openings here and there for plate-glass windows that afford different views and let in light. These are covered in materials (metal cladding, mirror glass) selected in accordance with the principles of eco-design and to guarantee users optimum visual and thermal conditions in both summer and winter.

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

Contracting authority: City of Lille
Architects: Colboc Franzen & Associés, Paris

Cost of construction: €4,076,000 excluding all tax

Area of the plot: 2,030 m2
Usable area: 1,190 m2
Net floor area: 1,779 m2
Gross floor area: 2,927 m2

Location: Crossroads of the future extension of rue de l’Asie and rue Vaisseau le Vengeur, 59000 Lille

Project management: Colboc Franzen & Associés
Project manager: Arnaud Sachet
Team: Ulrich Faudry, Malik Hammadi, Kerstin Heller, Bruno Sarles, Emmanuel Villoutreix, Lena Weis.
Research consultancy: INEX (fluids), C&E ingénierie (structure), JP Lamoureux (acoustician), BM Forgue (economist), PBP (OPC).

Beginning of studies: October 2007
Date of delivery: May 2011

Neighbourhood Centre by Colboc Franzen & Associés

Program

  • Basement: Technical premises + 8 parking spaces
  • Ground floor: Foyer, mother and child care centre, reception area for various groups, garden
  • 1st floor: Day centre without sleeping facilities, area for 6-12 year olds, terrace
  • 2nd floor: Area for 12-16 year olds, multi-purpose hall, area for adults, terrace
  • 3rd floor: Offices, on-site accommodation, panoramic terrace

Sustainable development

  • Mixed concrete and steel construction. Elements prefabricated in workshop.
  • Connection to district heating system.
  • Reinforced exterior insulation: the heat loss coefficient of the opaque walls and joinery work is on average 50% lower than standard. Thermal inertia is guaranteed by reinforced concrete slabs and the core.
  • Thermal break joinery fittings and high-performance glass. 1/3 of the windows can be opened for summer comfort.
  • Rainwater management: optimisation of absorption zones, retention and re-use of rainwater.
  • Use of certified materials.
  • Dual-flow, heat-recovery ventilation systems.
  • The fresh air is preheated by a ground-coupled heat exchanger.
  • A set of photovoltaic panels is installed on the roof.
  • A performance monitoring system has been implemented.

Together, these technical choices allow for energy consumption in line with French regulation RT 2005 and beyond the requirements for a low-energy house. L’Arbrisseau neighbourhood centre has primary energy consumption of 48.68 kWh/m2/year of primary energy, or primary energy consumption = standard consumption – 58.4%.

  • felix

    Looks really nice, other than the awful proportions of the façades.

  • http://autarkic.org J.Leo

    They should really take care of the lawn. It will help bring out the building even more, positively.

  • Ali

    Nice. I realise it's only been open for a couple of months, but I think some photos with people actually inhabiting the building would really help understand the spaces…. scale, levels etc….. it is after all a 'neighbourhood centre'.