Community centre by MARP and Dévényi és Társa

| 4 comments

Community centre by MARP and Dévényi és Társa

Square windows with various dimensions sporadically puncture the plain brick exterior of a community centre in Hungary.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Architects MARP and Dévényi és Társa designed the two-storey centre beside a school in the town of Sásd.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

The building has an asymmetrically pitched roof with eaves along one edge that match the height of those on an adjacent school.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

The centre provides a computer lab, music room, cafe and study room for pupils of the school, plus a library and gym hall for the use of the whole community.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

A handful of projects in Hungary have been featured on Dezeen in recent years, including a staircase resembling a wedge of Swiss cheese and a faceted stone concert hall - see all our stories about projects in Hungary here.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Photography is by Zsolt Frikker.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Here is a more detailed description from MARP:


Community centre by MARP

Sásd is a town of 3500 inhabitants located in the northern part of Baranya county. Its local government set to realizing the new “Integrated Community and Cultural Institution” with high ambitions and the use of EU funds on the premises adjacent to the existing elementary school providing for the educational needs of the Sásd microregion.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Directly adjoining the existing school buildings renovated in the framework of the present investment, the new structure is furnished with rooms for educational activities (e.g. study circle facilities, computer lab, music room, cafeteria and corresponding service units), functions serving the wider town community (e.g. library) and multi-use rooms (gym and events hall). All these features clearly demonstrate the intention to create a cultural centre for the town and the whole Sásd microregion in the form of a new Community House.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

When designing the new structure, we put priority on integrating it into its environment both intellectually and physically in a way that would make it stand out as an unmistakably contemporary and autonomous architectural proposition in its urban context. This process implied engaging in constant dialog with elements such as the somewhat fading, though characteristic tradition of brick homes in the surrounding built environment, the distinctive building line, nearby structures seen as significant, the presence of local monuments including a neighbouring church, the change of scale etc.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Through condensing these complex functions, each calling for large surfaces, in a single edifice – though separating them might in have been an easier path to take – we wished to take on the tradition that still managed to incorporate changes of scale by delicately integrating major public buildings within their historic town setting. The greatest challenge in the design process was to find contemporary answers with credibility and a sense of proportion to the innumerable questions raised in the quest for integration while not losing track of different (financial, construction etc) aspects of reality.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

In positioning the building, we kept the traditional saw-toothed building line, and even filled the gaps formed over the years when previously existing buildings were demolished. The entrance could thus be joined to a public plaza which creates a picturesque way for visitors to approach the building as well as serving as the venue of important community activities (e.g. fairs).

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Besides the building line, the compact mass of the structure is shaped by a number of factors: it interacts with the oldest wing of the existing school, a brick structure from the turn of the 19th and 20th centuries, being adjacent to it and following its eaves line. From this virtual point of reference, the planes and edges defining the shape rise dynamically until the other half of the block, creating an intimate embrasured entrance below the library space.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

The asymmetry of the high-roofed format was designed to enable proportionate roof structures to face the road, emphasising the monolithic appearance of the structure due to the identity in the tone and materials used in the brick coverage of the façade and the tile roofing. This minimalist design indirectly alludes to the rigorous world of the monumental backyard brick sheds parallel to the streets, built behind the homes of German-speaking townsfolk.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

As befitting its intended community use, the building vigorously communicates with the town through the large surfaces comprised by the irregularly placed apertures on its front, transmitting the life going on within its walls. The homogenous arrangement of these openings highlights the large contiguous spaces they enclose. Their position, set in a plane to the north and in deep casements to the south interacts organically with the environmental conditions.

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Architect:
MARP / Márton Dévényi, Pál Gyürki-Kiss;
Dévényi és Társa Ltd. / Sándor Dévényi

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Engineering:
Marosterv Ltd. / Maros József, Maros Gergely;
EG Mérnöki Ltd. / Erős Gábor
Steel structures: Dr. Metzing Mérnöki Ltd. / Dr. Metzing Ferenc
Mechanical engineer: Dévényi és Társa Ltd. / László Skrobák

Community centre by MARP and Devenyi es Tarsa

Client: Sásd Town Council, Sásd, Hungary
Location: Szent Imre utca 25-27., 7370, Sásd, Hungary
Size: 2.600 m2
Beginning of conceptual design: February 2009
Construction period: 2010 - 2011

  • h.a.

    with all respect, what I see is a saana kind of façade superimposed to a rather conventional building

  • Mark

    I think that is fantastic. Very understated and sits well in its surroundings ( unlike all Zaha Hadid buildings, just nice brick with nice detailing of the windows! What more do you want? Quietly confident I say

  • http://www.digitalroom.com/cheap-brochure-printing.html Cheap Brochure

    Excellent floor plan. Everything looks spacious. I also like how the windows look like at the facade.

  • cheese and clogs

    to h.a. with saana you mean corbusier? all copycats…