Lil/Euralille Youth Centre By JDS Architects

| 5 comments

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

JDS Architects have won a competition to design a youth centre for Lille, France.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

The Lil/Euralille Youth Centre will comprise a contorted triangular building, housing a youth hostel, a kindergarten and offices within its three corners.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

These three blocks will each feature cantilevered corners and are to surround a central triangular courtyard.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

This courtyard will slope up to a roof garden above the kindergarten and step onto decks above the youth hostel.

Lil Euralille Youth Centre by JDS Architects

This will be the first project in Lille by JDS Architects, who previously designed a cantilevered ski jump in Norwaysee all our stories about the firm here.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

Here's a little more information from the architects:


JDS Architects have just signed the contract to execute their first French project for the city of Lille.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

Over the past twenty years Lille has become a European hub; a destination for business and congress, a great place to study and live and also a tourist destination.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

It is a city with a turbulent history of conquest and reconquest, a heritage as an important medieval city and later on enjoyed and sometimes suffered the title of Northern France industrial capital.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

Our project emerges from the idea of creating an urban catalyst, accommodating three distinct programmes on a triangular site.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

By placing a program in each point of the triangle we offer maximum privacy while allowing them a closeness and continuity of space, organised around a garden, like a cloister of calm in the center of the city.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

The lifting of the mass of the programme at the corners illuminates and activates the adjacent public spaces and creates a continuity from outside to inside of the building.

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

Project: youth hostel, kindergarten, office
Budget: 12.150.000 EUR

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

Type: Invited Competition
Size: 6.980 m2

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

Client: SAEM Euralille
Status: 1st Prize 2011

Lil Euralille Youth Centre By JDS Architects

Location: Lille, France
JDS Partner in Charge: Julien De Smedt

Lil/Euralille Youth Centre by JDS Architects

Project Leader: Renaud Pereira
Team: JDS, EGIS, Agence Franck Boutté Consultants, SL2EC

Lil/Euralille Youth Centre by JDS Architects

  • nahi

    diffuse glowwwww wow

  • MPArch

    Usually for these JDS/BIG/Danish guys, the diagrams and concepts are usually more entertaining and exciting than the final product/design. In this case, it's the opposite. The final product is great! Love the multi-faceted central "courtyard" if you can call it that. The pixelated film/treatment on the windows are also interesting as is the little touch of vertical color on one of the corner façades. I really enjoy this project, would love to go inside and explore, if I were walking by..

    • CYAN

      i think its not opposite, its the same..

  • Steef

    I'm getting fed up with these childish diagrams..

  • sash

    somebody say…. 'casa da musica'