House in Horinouchi by Kota Mizuishi

| 10 comments

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

This top-heavy house by Japanese architect Kota Mizuishi overlooks a river in west Tokyo.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

The steel-clad upper floor of the two-storey House in Horinouchi cantilevers forward to create a small sheltered car parking space below.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

This upper floor houses a bedroom, a kitchen/dining room and a living room, where two projecting windows integrate a narrow desk and a balcony.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

A ladder leads up from this floor to a mezzanine loft.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

A master bedroom and bathroom are located on the ground floor.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

We've published a few popular stories about residences in Japan in recent weeks, including one screened by a grid of timber louvres - see all our stories about Japanese houses here.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Photography is by Hiroshi Tanigawa.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Here's a little more text from Mizuishi:


River side house / House in Horinouchi

This is a very small house built on the triangle site where the river and the road were crossed and made to the acute angle.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

For the dead-end road, it became a plan in various regulations for obtaining special permission.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Residents are husband and wife and a little girl.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Although it was a novel site of a limited area, since a river was faced through a bank and a promenade, I would like to design various relations with the river.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

The building is the form that cut an acute angle part on a triangle plan derived from the site. Furthermore,it got the maximum volume of hip roof of three planes in restriction of setback-line.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Although the level 0 floor was a private space, it limits for dividing with the curtain of a race in the door, stairs, storage, etc. except for a bathroom. It enabled it to feel a spread.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

The level+1 floor is devided into small areas by structural narrow walls, being connected with one by the ridgeline of a roof. So there are different open feelings and the relations with the river each.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

That is

1. dining&kitchen / The west side space up the stairs is the largest planarly, and has high ceiling with a feeling of rise towards the roof top.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

2. living / The central space is low ceilinged,and has full-opening windows on both sides as a balcony and the bay window that spreads outward with a feeling of floating

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

3. spare room / The east side space in the deepest is a form which is narrowed down to the direction of flow of the river, and is a space watching the light to insert earlier of the abyss.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

4. loft / The space with two skylights is a space looking down at the river and looking up at the sky.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

The limited volume snuggles up to the river, and I think that I was able to make various space that can live while looking for a favorite place to stay.

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Project info:
Location: suginami,tokyo,japan

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Type: residential house
Architect: Kota Mizuishi / Mizuishi Architect Atelier

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Structural engineer: Kentaro Nagasaka
Lighting designer: Tatsuoki Nakajima

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Contractor: Hirano-Kensetu
Site area: 52.14m2

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Building area: 29.07 m2
Total floor area: 55.24 m2

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Structure: wood
Story: 2

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

Build cost: 15,500,000 yen
Period: March,2010 - April,2011

House in Horinouchi by Mizuishi Architect Atelier

  • http://twitter.com/eadingas @eadingas

    The house looks great, but I question the idea of the full-height window in the kitchen corner, without easy access to it through the cupboards etc. Surely a half-height window would be more practical?

    • peblanc

      ei, I don't know, first I totaly agreed, but then…
      as long as the cupboard doesn't reach the window I think it might be
      amazingly lighter not to have a dead end there under the cupboard,
      you know, an undesired corner… very good flow like this;-)

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    Japanese are the masters of making the most out of confined conditions :)

  • http://www.granitetransformations.com/blog Alex Levin

    Nice! was not expecting interior to look that comfy. I love projects that make the most out a small space, but most people probably can't afford to build these advanced minimal space homes.

  • m747

    Great; so small and looks so spacious inside.. (Though I don't like the outside)

  • Kora Sevier

    Can't these people come up with anything better than white.

    • Alex655321

      I thing that white is almost the only option for tiny spaces.

  • Sii

    Nice idea to bring the living & dining to the 2nd floor, allowing more space for these 2 areas while accomodating the parking space in a restricted site. And now they have a better view of the surroundings on the 2nd floor!

    It looks bigger inside than I thought it to be. This is always a good thing though.

  • David7

    Health and safety would have something to say about using that area as a xhilds play room. I see death ar broken necks. Love the feel of the place though.

  • http://www.saimanmiah.com Saiman

    Bravo! Great use of a tight site.

    Not sure about the kitchen worktop and window relationship… Otherwise great.