Kannisto School by Linja Architects

| 5 comments

Kannisto School by Linja Architects

A patchwork of yellow, green and white panels covers the erratically curving facade of a school in Finland by Linja Architects.

Kannisto School by Linja Architects

Behind the long elevation, Kannisto School comprises two connected blocks that are constructed from brick and staggered around a central playground.

Kannisto School by Linja Architects

A three-storey-high atrium is contained where the two buildings meet and houses an entrance lobby, a canteen and staircases leading to the two floor above.

Kannisto School by Linja Architects

Classrooms with dark brick walls are located on every floor and are filled with brightly coloured furniture.

Kannisto School by Linja Architects

As well as containing a primary school, the building also houses a community hall, a kindergarten and a dentist’s surgery.

Kannisto School by Linja Architects

Some other colourful schools from our archive include one with painted vertical bands in citrus colours and another with bright orange details - see more schools here.

Kannisto School by Linja Architects

Photography is by Imagokuva.

Kannisto School by Linja Architects

Here's some more text from Linja Architects:


Kannisto School, Vantaa, Finland

Kannisto School is the building for primary school, daycare centre, local community centre and local dental care.

Kannisto School by Linja Architects

School is situated in the Marja-Vantaa area, which is the most significant new urban residential and business area to be emerged within the Helsinki Region.

Kannisto School by Linja Architects

It will offer homes for some 30.000 inhabitants and 25.000 jobs in the future.

Kannisto School by Linja Architects

Kannisto school offers these services to the inhabitants moving to these residential areas in the future.

Kannisto School by Linja Architects

Site is part of larger park area between residential areas and commercial centre.

Kannisto School by Linja Architects

On the east side of the building is situated one family houses, whereas west side offers space for soccer field. On the south side there will be large leasure park.

Kannisto School by Linja Architects

Click above for larger image

Kannisto school offers spaces for 500 pupils and day care is for 100 children. There will be second phase and after that there will be almost 1000 children spending their daytime.

Kannisto School by Linja Architects

Click above for larger image

The building is partly two storeys and partly three storeys high. The wave- shaped roof follows this massing. Curves like on the eaves are used also on underside of west entrance and suspended ceilings inside.

Kannisto School by Linja Architects

Click above for larger image

The wedge-shaped building form greates spaces for the playgrounds on the west side of the building while the east side of the building follows the border of the site.

Kannisto School by Linja Architects-

The main materials used on fasade are Swisspearl panels and handmade dark brick with black pointing. Four different colors on the panels were chosen to give playful look for the building.

Kannisto School by Linja Architects

The colors from fasade are transformed to the indoor colors as well. Floors are slightly green and playful elements are used on main halls.

Kannisto School by Linja Architects-

The main lobby / dining hall is almost entirely white but it is opened to the green environment through large glass walls.

Kannisto School by Linja Architects-

Also handmade brick is used indoors.

Kannisto School by Linja Architects-

Client: City of Vantaa
Location: Kenraalintie 6, 01700 Vantaa, Finland

  • mik

    why is there this sindrome of multi-colour pannels in schools?

  • http://reactivelighting.com Reactive Lighting

    This building looks great, the colorful skin of the building looks like it would spark creativity by just walking by. I am surprised that the large open area inside is very white with little color. I think the creative color usage should have spilled into this area also.

  • eugmir

    The more subdued green in the elevations is more attractive than the one built in the facade… the regular, static, gridded tiles take away from the movement of the roofline… which is itself quite neat.

  • 1plus2minus3

    Wow, now that is ugly.

  • Andreas

    Wow! Pixelated camo! Hmmm colours would suit a barracks. Not my taste.