Timber Fin House by Neil Dusheiko

| 5 comments

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

This extension to a north London home comprises three shed-like blocks clad in unfinished larch.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

British architect Neil Dusheiko designed the single-storey structure for clients who wanted to add an extra living room and bedroom onto the rear of their house.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

Oak-framed doors fold away from the rear timber wall to open both rooms out to the garden beyond.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

A new staircase connects the landing of the house’s existing stairs to the garden, also creating a shortened route from the extra bedroom to the upstairs bathroom.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

Narrow recesses in the ceiling around the stairs house fluorescent tube lights.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

Some other memorable London extensions we’ve featured include one with a flower-covered roof and another that is half timber, half frameless glass.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

Photography is by Daryl Dusheiko.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

Here's a description of the project from Dusheiko:


Timber Fin House, Walthamstow

The project began one afternoon while sitting with the client on their existing terrace discussing ideas about how to create more space for the family in the tiny terrace house. We thought it would be interesting if the existing central staircase in the double fronted house, somehow continued up and over into the garden from the mid landing, and so the idea of extending the house came about.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The clients wanted a house built entirely out of timber. The concept was to create a series of different volumes to accommodate the various functions in an informal stack of boxes placed next to each other like packing creates. The extension exists as three timber containers sitting next to and on top of one another with a singular nature borne out of using one material.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The west façade sits in its sub-urban context, visible to the street and announces its presence with a rhythm of vertical cladding, which in turn reflects the neighbourhoods use of closed board fencing and timber sheds.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The north façade, facing the garden, has an asymmetrical geometry, with its two planes cranked to catch the evening sun and to hold the space in the garden. A rhythm of projecting fins reveals a subtle layering of the façade, which comes to life as the sun projects shadows across the façade.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The material used for the floor was birch plywood and the structure is oak framed, clad in Siberian larch. The larch was is from sustainable sources and supplied by Vastern Timber.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The larch was mounted onto battens fixed to Panelvent sheathing boards, which have a high racking strength but also allow for a water vapour open construction. Panelvent itself is made from wood chips and forest thinings, utilising a unique Masonite defibration system to combine low formaldehyde emissions in use and low embodied energy in manufacture.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The oak timber frame is made up of lattice structures which were so beautiful that during the build it was tempting to leave parts of the frame exposed on the inside of the extension. However, we decided to stay true to the concept of a wrapped timber box.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The folding sliding doors and windows where constructed out of oak and are top hung. The doors are easy to open and fold away entirely to allow the garden to become part of the living space.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

The floor was constructed out of a hard wearing birch plywood which was sealed with an acrylic coating which is both easy to clean and protects the surface from any moisture ingress.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

Existing openings inside the structure are framed in MDF, painted white to blend in with existing brickwork, also painted white, to reflect as much light as possible into the interior. A low step made of thermowood decking links the house to the garden and provides a low bench for seating.

Timber Fin House in Walthamstow by Neil Dusheiko Architect

A new staircase constructed from birch plywood connects to the mid landing of the existing staircase, giving the up and over feel, which provided the original inspiration for the extension.

Products used:
Structure: oak framing for walls and roof
Floor: birch plywood with acrylic sealant
Staircase: birch plywood painted
Decking: Thermowood decking
Timber cladding: untreated Siberian larch mounted on double battens on panelvent boards

  • mik

    why are there so many children in the images?
    is it a question of scale or just to look very friendly?
    it's a bit silly

    • snarf

      probably because the kids live in the house and their parents like them

    • stuey

      18 pictures, 3 with children, 3 children, 1 child 3 appearances. You should get out more often to prevent the onset of silliness.

  • GVM

    4 images out of 18 is hardly silly…

  • iag

    Who cares about the kids, what about that artificial lighting on the stair inside? I imagine it could potentially be very harsh with exposed white bulbs like a super-market / gallery. Maybe the opaque diffusers were still to be installed…
    And where are the lights in the main space at the base of the stair?