Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

| 3 comments

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Japanese architects Ikeda Yukie have completed a house with rounded edges for an elderly couple.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Located in a suburb outside Tokyo, Sunbrella House has a projecting roof that both shelters and shades its perimeter from the elements.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

A living room, bedroom and bathroom occupy the ground floor, while a central staircase winds up to a loft room and roof terrace.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Exposed timber eaves line the ceiling and plywood also covers the floor.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Japanese architecture is always popular on Dezeen - see more projects in Japan here, including an apartment with a forest of columns inside, also by Ikeda Yukie Architects.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Photography is by Koichi Torimura.

Here's some more text from Ikeda Yukie Architects:


Sunbrella House

An elderly couple wished to retire to the country. After much searching, an ideal site was found. It was Ome, the husband’s hometown, and the Tokyo suburb. This site was perched on the hill surrounded by natural landscape and afforded pleasant views; a mountain to the south and preserved forest to the north and east.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

As city dwellers they were not used to the rural climate. However, their concerns were countered by high expectations and great excitement due to the countryside setting.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

The two main requirements for their house were; to enjoy, within a sense of protection, the surrounding nature as well as to benefit from a structure that moderated climatic variations in a sustainable way. The new home was to be a cozy place, that would facilitate their transition from urban to country dwelling.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Considerations of vehicular access, forest preservation and the contour-topography resulted in the house being located in only a small part of the plot. The site’s slope, naturally, dictates both basement location and configures the final form.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Sharp external wall edges are avoided. Corners are therefore rounded not acute-angled thus the house sits comfortably with a soft external geometry which enhances its reciprocal panoramic setting: its aspect within, and its prospect without. The effective roof and eave responses to the climate were studied carefully that brought us a new form.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Eave projections provide shelter from sudden storms and summer-sun, alike, the eave is extended most to the southeast to provide a largest shadow to protect from severe summer heat in the afternoon.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

The contours of the terraced hillside influences the staggered section and the dwelling’s wide range of vistas. To emphasize this multiplicity of panoramic views the ceiling rafters are exposed and resemble umbrella-like, spokes.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

The upper volume sinks in the lower volume to reduce air volume and surface area of outer wall and thus minimize heating energy.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

The cold water from the well is conveyed to the sponge-like hose under the terrace to cool the roof in the summer.

Sunbrella House by Ikeda Yukie Architects

Solar panels are adequate for the household demands and the roof geometry ensures that they do not visually intrude while keeping proper angle for the solar gain.

Project data:
Architect: Ikeda Yukie Architects - Ikeda Yukie, Ohno Toshiharu
Structural design: MID architectural structure laboratory - Kato Yukihiro, Baba Takasi
Constructor: Fuji construction & planning
Site: Ome, Tokyo, Japan
Principal use: Single family house
Structure: 2nd floor wooden house
Total area: 86m2
Completion: 2011 Sep.

  • edward

    Excellent example of doowap style. The irregularity of the interior promises to allay the boredom of retirement.

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    interesting combination of opened structure and white internal cladding, looks like a white ribbon around!

  • basil

    A sensitive and intelligent small gem.