Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

| 5 comments

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

A sprawling grid of timber cubes covers the ceiling of a restaurant in Singapore by designers Brewin Concepts.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

The Fat Cow Restaurant is split into three equal sections, which comprise a bar and lounge, a dining counter and a set of five private dining rooms.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

Diners enter the restaurant through a thick copper-covered door and approach each of the rooms through a curved corridor lined with illuminated glass blocks.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

In the main dining room the wooden cubes evenly circulate overhead, while the grid extends more chaotically around the ceiling and walls of the lounge.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

Randomly distributed light bulbs illuminate the timber cubes, which also provide the framework for shelves at the bar.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

The restaurant occupies part of the ground floor of an 18-storey medical centre designed by Richard Meier – you can see more stories about the American architect here.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

Restaurants filled with timber lattices have been popular in recent months on Dezeen - see our earlier stories about one with a woven net of bamboo across the ceiling and another with timber slats descending around the dining tables.

Here's some more information from Brewin Concepts:


The Fat Cow Restaurant, Singapore

The layout of the restaurant is divided into 3 sections, the entry bar lounge, the private rooms, and the formal Shabu dining counter, each to have a capacity of 20 people. The main circulation spine is located along the curved edge of the restaurant, also the perimeter of the circular building plan.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

This 12m long curved passage way is flanked by the existing glass brick wall on one side and a new curved wall on the other, with openings that lead to the respective 3 sections.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

The exterior white 1m x 1m facade grid of the building inspired the internal three dimensional ceiling grid, present throughout the restaurant, broken into 50x50x50cm and 25x25x25cm cubes.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

The grid provide lowered ceiling spaces that further enhance different areas in the restaurant, also serve as storage and display shelves in these areas.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

The same grid pattern also inspired the movable partition screens in the private room area. Hung off a ceiling track system, the movable translucent screens provide flexibility to the 5 individual rooms to suit the space requirements for different size parties.

Fat Cow Restaurant by Brewin Concepts

Type: Japanese bespoke beef restaurant
Size: 3000 Sq Ft
Location: Camden Medical Center by Richard Meier
Designer: Brewin Concepts

  • edward

    Seems too busy to me but the constructivist nature of the timber might recall the traditional Japanese wood frame techniques.even if beef eating is non-traditional.

  • Cartesian

    Like the lattice work but its a bit of an overkill especially with the facade, screens, well basically everything. Convenient concept as material tiling is already gridded.

  • http://www.lordsofnottinghill.co.uk Peter Nott

    The design is a little too much for me. I like the idea behind it, but the overall look of it is a bit too overbearing, especially for a restaurant environment. But it is definitely different!

  • Popo

    I like the first two pictures. But those little cubes coming down from the ceiling are a bit over and decorative….

  • IDforme

    Hate to be a cleaner here…