Bølgen by MAPT

| 6 comments

Bolgen by MAPT

A wave of timber undulates around the eaves of a waterside restaurant in Oslo by Danish architects MAPT.

Bølgen by MAPT

The former partners of MAPT completed the Bølgen restaurant earlier this year, before separating to form individual studios Lendager Arkitekter and Arcgency.

Bølgen by MAPT

The curved timber edge rests over a glazed facade that can be folded back to open the restaurant out to the pier.

Bølgen by MAPT

The building entrance faces the city, while a staircase just inside leads diners up to a roof terrace.

Bølgen by MAPT

The floor of the building is finished in concrete and is heated from below during colder months.

Bølgen by MAPT

We featured a few projects by MAPT before they closed, including a pavilion of stacked shipping containers - see all the stories here.

Bølgen by MAPT

You can also see some early renders of the project in our previous story here.

Bølgen by MAPT

Photography is by Jiri Havran and Enya Aspen.

Here's some more text from Lendager Arkitekter:


Bølgen, Aker Brygge, Oslo, Norway
Open competition, 1.prize: MAPT

With Bølgen we tried to achieve very simple things. We were looking for a multifunctional building that is a meeting place within the urban fabric. The vast range of programmatic needs asked for a high degree of flexibility. We accommodated the spatial program into a simple shape with a clear identity and let it become a natural element of the local neighborhood.

Bølgen by MAPT

Furthermore, we used this small- scale building to incorporate a holistic sustainable approach. We aimed at combining energy consciousness with a modern language that pays tribute to the maritime environment of the site and the long Norwegian wood building tradition.

Bølgen by MAPT

Click above for larger image

The flexibility of the space allows for an all- year program mixture. First of all, it is a restaurant and cafe for Oslo but it also has the capability to host concerts and conferences etc and the open floor plan can be subdivided according to temporary needs.

Bølgen by MAPT

Click above for larger image

The seven wooden trunks spread open into branches and carry the roof construction and the wall rim that soars above the users. The supported roof spans like a huge umbrella and everything moves freely underneath.

Bølgen by MAPT

Click above for larger image

The permeability of the removable glass facade integrates the floor plan into the pier and into the network of flows and connections. The main entrance is located towards the city side but there are more openings to be discovered in the glass perimeter all around the building. The roof is accessible and works like a huge sun terrace. It further connects the building to the fjord and the city.

Bølgen by MAPT

Click above for larger image

Wood is the material for the primary and secondary construction as well as the facade system. As an environmentally friendly material it is our first choice in our sustainable approach.

Bølgen by MAPT

Click above for larger image

We were looking for a melting of the long Norwegian wood building tradition with new sustainable technologies. Thus, we tried to separate the conditioning of the space from the ventilation and applied an low- temperature heating and cooling system with a natural ventilation network.

Bølgen by MAPT

Click above for larger image

The climate control of the building works with today’s conventional energy sources but is also future- ready for new forms of energy supply. All of the floor plate is turned into a huge radiator by using concrete- core- conditioning that can heat or cool the space according to the season with only one system. Additionally, the whole wall rim above the users is a radiant wall to perform heating and cooling purposes through an integrated network of water tubes.

Bølgen by MAPT

Openings in the glass facade and the ventilation shutters in the roof create a healthy natural flow and exchange of air. Furthermore, these transparent layers correspond to the local sunlight conditions and support the building with sufficient amounts of daylight.

Bølgen by MAPT

The insulation layer in the wall rim is a cellulose filling that is made from recycled newspaper materials and allows us to perform high degree insulations on a curved geometry. We these technologies the annual energy consumption of the building can be cut by 70 -80% compared to conventional HVAC systems.

Architect: MAPT = Lendagar Arkitekter + Archency
Local architect: Alliance
Location: Aker brygge, Oslo
Built: 2010-2011
Client: Norwgian Property

  • http://www.allark.no Harald Martin Gjovaag

    Please take notice that this project is the result of an open competition that was won by Alliance arkitekter and MAPT in a 50/50 shared collaboration! Meaning: Alliance was a collaborative partner, and not a “Norwegian executing architect”! 

    The process unfortunatly came short on the collaboration, yet we ask you to add Alliance as architects together with MAPT.

  • Fabian

    MAPT writes: "Wood is the material for the primary and secondary construction as well as the facade system. As an environmentally friendly material it is our first choice in our sustainable approach."

    Am I the only one to see the HEB-400 beams in the sections? What happend to "The seven wooden trunks [that] spread open into branches and carry the roof construction [..]"?

    The built thing is a rather appealing wooden skin on a rather simple steel frame. Seems like they've come a long way from the competition stage without updating their advertising copy. Maybe due to the design team imploding during the project… (see comment above and http://www.mapt.dk).

    What a pity.

  • Apples

    Some nice elements but dissapointing compared to the initial design. I remember seing a web of timber beams inside. A shame they could't include it. Oh well… still a nice curvature

  • antonius

    the food sucks and is expensive

  • Jürgen

    A huge disappointment compared to the winning proposal!

  • http://createdm.com George Hammerton

    What an incredible design!