Dove House by Gundry & Ducker

| 7 comments

Dove House by Gundry and Ducker

London architects Gundry & Ducker have added a blackened larch extension onto the rear of a Victorian terrace in south London.

Dove House by Gundry and Ducker

The stained timber structure doubles the size of the existing kitchen, adding extra width as well as depth.

Dove House by Gundry and Ducker

Skylights on the pitched roof of the new structure increase natural light inside the house.

Dove House by Gundry and Ducker

The larch walls extend beyond the house to enclose a matching gabled playhouse and a garden terrace.

Dove House by Gundry and Ducker

The project was named as one of the two best new extensions in London at New London Architecture's Don’t Move, Improve! awards last week.

Dove House by Gundry and Ducker

Gundry & Ducker also recently completed a restaurant interior for an Italian chain - check it out here.

Dove House by Gundry and Ducker

This project was one of two winners of New London Architecture's Don't Move, Improve! award. Read about the other winning project here and take a look at last year's winner here.

Photography is by Joe Clark.

Here's a description from the architects:


Dove House

A larch clad extension to a Victorian Terrace House in Wandsworth.

An extension to a Victorian terraced house to form a light filled kitchen and family room integrated into a redesigned garden area.

Dove House by Gundry and Ducker

The intention was to replace, enlarge and improve a dark kitchen area to form a new informal living space with direct access to the garden and to open up views through the ground floor of the house to the garden.

Dove House by Gundry and Ducker

The existing ground floor was expanded sideways into an unused yard area and backwards into an area formerly occupied by an outside WC. An internal light well is formed where the new insertion meets the existing fabric of the building to bring light into the centre of the house.

From immediately entering the house we wanted to provide a long view through the old house into the new extension and onto the garden.

Dove House by Gundry and Ducker

The existing garden was small and surrounded by unattractive tall fencing. Our solution was to provide an internal lining to the garden in black larch, which also forms the rear facade of the extension. Around the garden the space between the old and new layers forms storage spaces and hidden planters. The wall is cut away in places to reveal the ivy growing over the old fence behind. We envisaged that being in the garden would be like being in a room open to the sky. A miniature version of the extension sits at the rear of the garden forming a children’s playhouse.

Location: Balham South West London.

  • Jessica

    I just LOVE it!!!!!!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1584734153 Gray Falkner

    Brilliant! The infusion of light creates such a clean look that opens the space so well.

  • shell

    simple yet effective.

  • bruce

    aren't we over the white eames chair obsession yet?

  • http://www.facebook.com/ivanabocina Ivana Bocina

    don't like it at all. very self referential and the black larch makes it look to heavy for the setting. find the view from the garden towards the house particularly disturbing.

  • nitchy14

    Wow, Absolutely Gorgeous!!!

  • californiarealestatecompany

    White is so beautiful, very clean and fresh…