Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

| 1 comment

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

This scaly apartment block in alpine Slovenia appears to have had its corners sliced away to create triangular balconies.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Completed by Ljubljana studio OFIS Arhitekti, the three-storey-high building contains six studio apartments on its upper floors, as well as a pharmacy at ground level.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Each apartment has a private balcony, where recessed larch walls contrast with the cement shingle-clad shell that encases the majority of the building.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Locally sourced stone walls frame the entrances to both the residential stairwell and the pharmacy, which are set back from the facade and sheltered by the floors above.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

We've published a few projects by OFIS Arhitekti over the years - see them all here, including a social housing development inspired by computer game Tetris.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Photography is by Tomaz Gregoric and Jan Celeda.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Here's some more text from OFIS Arhitekti:


Alpine Ski Apartments
invited competition
2007-2011

The project is located in the Slovenian alpine town Kranjska Gora on the north western corner of the country. The brief required a public ground floor and small apartments on the upper floor that could be converted into bigger units.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Concept design-initial urban cube-cutout the cube in vertical and horizontal planes.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

The concept design was initially dictated by strict local building regulations, height and footprint plot limit which partially led to the building form.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

The first step was pasting maximum volume on the site -a cube on the allowed urban footprint. The final form derived from cutting the cube in the vertical and horizontal planes.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Horizontal cut - pitched roof with flat top to hide service ventilation pipes and chimneys.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Vertical cut - angled corners with inserted wooden balconies allowing the building a softer, less substantial volume appearance.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Program organisation

The pharmacy is located on the ground floor with larger glazed elements and a recessed entrance creating a more open and inviting level for the public space.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

First and second floors contain 6 studio apartments of different sizes, each with own balcony and large glazed opening affording views towards the surrounding mountains.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

The basement level is a communal space with a shared area, sauna and leisure room.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

The materials used have also been chosen as a response to the local historical tradition, using materials to emulate those of the existing building environment.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Cement tile cladding as the principal material which visually gives the impression of a tiled roof, however provides continuous skin which is used on both the roof and walls to emphasize the form of building further.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Larch is used for the balconies on the corners of the building in order to indicate the location the buildings form has been cut to reveal external spaces for the apartments.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Natural stone from the region is used as a material for the ground floor to indicate the entrance and difference between private and public areas.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Both these materials have been chosen due to their use historically in local traditional architecture.

Alpine Ski Apartments by OFIS Arhitekti

Location: Kranjska Gora
Type: Housing apartments
Client: GRADIS G Group d.d
Site Area: 462 m2
Bldg. Area: 177 m2
Gross Floor Area: 457 m2
Coverage Ratio: 0,38
Gross Floor Ratio: 0,98
Structure: reinforced concrete and steel
Max. Height: 11.7 m
Landscape Area: 180 m2
Inner space: 439 m2

Design team: 
Rok Oman
, Spela Videcnik, 
Andrej Gregoric
, Janja Del Linz, 
Anna Breda
, Janez Martincic, Katja Aljaz

  • ID blogger

    Really cute project, clean cuts, clear concept