Wood Warm Wight Apartment
by Peter Kostelov

| 24 comments
 

Slideshow: Russian architect Peter Kostelov has removed the welded metal walls of an apartment he first completed seven years ago and replaced them with light timber partitions.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

These panelled screens sit within the retained metal framework that lines each room and are complemented by beige-coloured soft furnishings.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

The layout of the residence remains as it was, but the architect has renamed it Wood Warm Wight Apartment to reflect its new bright and less industrial appearance.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

When we first published the interior Dezeen readers called it "stark" and "like a jail cell" - see the original design here and let us know how you think the two compare.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

You can also see all our stories about the architect here.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Photography is by Zinon Razutdinov.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Here's a longer description from Peter Kostelov:


WWW.AP (Wood Warm Wight Apartment)

The previous project of this apartment was called as” Moscow Metal Apartment”.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

It was finished in the end of 2005. After it served for 7 years it was decided to bring in some changes.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

The apartment plan stayed the same, as well as carcass of all metal frames, which form walls, partitions and items of furniture.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

As for filling between frames which initially was metal plates now replaced by white toned wood.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

While the look of the previous design is associated with words “Industrial”, “Extreme”, “Cold”, “Gloomy”, “Hard”, “Dark” the new one is a complete opposite.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Here come the words: ”Warm”, “Wood’, “White”, which explains the name of the new project: WWW.AP

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

In fact these probable changes of the artistic image of the apartment were assumed initially.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Steel carcass ran through the apartment performing such functions as planning, dividing the space, creating the elements of furniture and items of interior. While shape-generating are still metal frames filling is just an accessory.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Theoretically filling inside frames could be of any material: stone, wood, cork, even textile.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Yet working with metal was extremely interesting at that moment as it seemed almost impossible to apply this material for interior of a living space.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Nevertheless it appeared to be captivating and surprising.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Just mere change of frame filling resulted into stunning effect as the apartment looks totally different.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

In fact it was primary task: keeping all basic characteristics: design, walls and partitions lay-out on the assumption of minimum efforts and expenses to make possible changes from brutal and industrial look to warm and cozy living space.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Surely warm grayish-beige colors of walls and other elements of décor-cushions, curtains, and bedspread also supported this change for WWW apartment.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

As a result utterly new space with new characteristics came out.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Before filming this new project it seemed it would be correct to replicate pictures of old apartment made 7 years ago so that to compare two object as “before” and “after”.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

But after a few pictures were filmed it became clear that even focusing on the old point of camera and keeping the same size of pictures still we get totally changed space.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

“Dark” and Light” graphics created new design and concept, while metal and wood combination point to contrast of materials and texture. Definitely now we see absolutely new image which lives in its own laws.

Wood Warm Wight Apartment by Peter Kostelov

Built Area: 86m2
Architect: Kostelov Peter

  • http://www.stronacharchitects.com.au helen

    Both designs are very masculine but that is not to say I don't like them. The new timber panelling certainly brightens the spaces and I like the detail of the existing orderly exposed metal frame.

  • seth

    omg! Jail!

  • Beppe

    Bleeding…looks like a mental hospital

  • james

    pierre chareau maison de verre gone wrong!! Very cold!!!

  • Peter

    great, economical use of space!

  • nora

    Looks great! really comfortable, light and an interesting structure.

  • Christian

    the old one looks like an prison, the new one looks like a mental asylum.

  • Ricardo

    In Russia this is comfort. Anywhere else it's a jail time.

  • http://www.facebook.com/elias.j.gomez Elias Gomez

    Where is the "warm" in this place?

  • Redfern

    When I saw it first I thought it was like a prison, but then I read about its previous incarnation and realised it had actually been a lot more prison-like before. The fact that the Peter Kostelov has redesigned it shows that the original design was not a success. Even with the changes, I don't know if I agree with him that it is now a "warm and cozy living space"… That said, I like the rigour of this project and the consistent concept throughout, in an abstract way it's beautiful. Just not a place I'd like to spend a lot of time in…

  • Heather

    Surely the wood was an improvement, but having to sit on what appears to be a rock hard sofa, with the projector overhead and the surveillance camera to the side…does not make for a comfortable lounge/living area. The bedroom is no better. I can only imagine what it looks like once all the 45K CFL bulbs get turned on *shudder*

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003246738297 Lilly Greene

    YeaH I didn't get the "Warm" feeling either. Unless they mean "warm" for a mental institution. I liked the lightness of it but its a bit depressing for me.

  • james orf

    i want to live there like a bullet in my head

  • Richard

    Asylum

  • ambientstrata

    Wow, completely disagree. I think I have fallen in LOVE.
    Gorgeous!!

    • Chris

      I agree with your disagreement, I think this is a hauntingly beautiful interior. I would feel like I'm coming home to an Art installation every night though, and I wouldn't have the courage to move anything for fear that I'd spoil it.

  • monica

    Looks like a dirty Chinese state hospital. Very depressing.

  • Lost

    I think the original looked very hard and cold (physically) for a home, the materials were too industrial and although the planning and design looked good it is hard to envisage it as a comfortable living place.
    I think the comments so far on the renovation have been quite unfair. I can imagine that once it is occupied the architecture can start to fade into the background much better than the previous reflective surfaces. The materials are a vast improvement, I think it looks much better, and particularly like the compositions made by the metal frames which went unnoticed in the original.
    Not only aesthetically but in a practical sense the home will be warmer, which I though would have been an essential requirement for Russian winters.
    And I admire Mr. Kostelov for being brave enough to admit problems with his original and find a way to improve upon it, doing so quite publically.
    As for comments on it looking like a hospital, I disagree completely, it's an empty shell in these images, a few books on the shelves, a mug of coffee by the bench and food on the table and I think it becomes a very inviting place to live.

  • gabe

    "less industrial" Ha!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1169867097 Tim Humphreys

    Actually laughed out loud when I read "While the look of the previous design is associated with words “Industrial”, “Extreme”, “Cold”, “Gloomy”, “Hard”, “Dark” the new one is a complete opposite."

    I wish there was a before and after on this one.

  • https://www.facebook.com/nnnvtl Antonio Vitale

    I think lot of comments so far were too severe :) I like the project, I dislike the colours. But colours maybe depend on the client taste: some prefers warmer colours, some not. Think about it with your preferred textile colours, type of wood and some plant and flower around ;-)

  • Jon

    Sorry i dont like.
    little window in doors reminds me a prison.

    Good luck.

  • Martin

    Very easy on the eye, perfectly concrete and still cozy because of the light and different shades of beige. If there was a person in the picture, it would be almost like a Francis Bacon’s painting has come alive.

    There’s no TV, no computer and just a sound system! It would be great to listen to some very simple and precise/detailed electro music. Love it a lot!