Balmain Archive
by Innovarchi

| 4 comments
 

Slideshow: the faceted copper envelope of this house extension near Sydney was designed by architects Innovarchi to resemble a roof.

Balmain Archive by Innovarchi

This design concept was devised in response to a local guideline stating that new buildings in the area should all have traditional pitched roofs.

Balmain Archive by Innovarchi

Named the Balmain Archive, the building branches out from the rear of the existing house to provide a storage archive, work studio, barbeque area and laundry room.

Balmain Archive by Innovarchi

Glazed walls across the front of the studio slide back to open the room out to a raised deck facing the garden.

Balmain-Archive-by-Innovarchi

Other residential extensions we've featured include a barrel-vaulted conservatory in London - see them all here.

Balmain Archive by Innovarchi

Photography is by John Gollings.

Balmain Archive by Innovarchi

The text below is from Innovarchi:


Project Description

In the context of the heritage area in and around Balmain this extension to a small cottage demanded careful consideration of the philosophy behind the new intervention.

Balmain Archive by Innovarchi

Analysis of traditional built forms, usage patterns and development codes led to a strategy of providing a contemporary interpretation of the ever-decreasing volumes often evident in ad hoc additions of kitchens, laundries and outside toilets that were often made to these original structures.

Balmain Archive by Innovarchi

Moving away from traditional usage patterns, the public penetration of the private realm has progressed from the compartmentalised formal front rooms to the more relaxed and inclusive realm at the back of the property.

Balmain Archive by Innovarchi

The area closest to the entry now becomes the bedroom precinct and the back is a fragmented indoor/outdoor public space bounded by the allotment fencing. Access is via a central corridor that extends through the house right back to the rear gate.

Balmain Archive by Innovarchi

With local design guidelines requiring pitched roof forms the new architecture grew out of the recognizable triangular shapes traditionally associated with hipped roofs.

Balmain Archive by Innovarchi

The building also acts as a protective screen creating a privacy hood blocking the views into the garden from the neighbouring house. As the scale and dimension of the addition reduces towards the back gate the external landscape is amplified and spliced into the informal semi-internal spaces.

Balmain Archive by Innovarchi

The folding forms create a canopy that provides shading in summer and allows the northern sun to penetrate into the space for passive heating in winter. The addition breathes new life into old under-used home with 95% of the existing building fabric retained.

Balmain Archive by Innovarchi

The roof design increases the rainwater harvesting capacity and the skylights foster a reliance on natural daylighting. The spaces are naturally ventilated and the roof has high performance insulation to minimise heat gain. The landscape concept includes a deck area and large native garden eliminating the need for lawn.

Architect: Innovarchi
Engineer: TTW, Builder Grater Constructions
Cladding: Craft Metals

  • martini-please

    Try hard exterior. Vomit indusing interior.

  • rock

    the copper cladding is beautiful, but i get the feeling of so much input for so little end result. the link with the existing house is disappointingly weak.

  • Romerring

    Horrible… This kind of faceted form-making is dated and so over. Spatial experience is very forced and uncomfortable.

  • paul

    too many aspirations and concepts for one project, keep it simple, keep it clean.