Skinspace
by AND

| 9 comments
 

Slideshow: a wall of wooden scales folds through the glazed facade of this house and studio that Korean architects AND designed for an artist in South Korea.

Skinspace by AND

As the panels emerge behind the glass they begin to separate from one another, creating a series of openings that permit views across from the double height studio to the living quarters behind.

Skinspace by AND

The wall also curves upward to wrap and conceal a bedroom on the first floor.

Skinspace by AND

The two-storey-high exterior walls are constructed from concrete and nestle against a hillside that climbs up behind the house.

Skinspace by AND

See more stories about about studios for artists or designers here.

Skinspace by AND

Photography is by Kim Yong Gwan.

Skinspace by AND

Here's some more text from AND:


Skinspace

Artist + Painting

An artist walks into the office, introducing himself with a pamphlet of his paintings. Vivid colors and forced brush strokes that densely filled the screens shows his sensibility and thoughts. His use of unfamiliar words to describe his works that he is “interested in ecological theology,” illustrates the naïve mind of the artist that he paints from himself, or he paints himself through the painting. Perhaps, that is why his recent works include a body of a person in a landscape. The body, rather than being separated as a distinctive object, is depicted as part of the aggregated elements of the surrounding landscape where the trees, bushes, and the sky respond to each other blurring the boundary. What he depicts here is not a moment’s phenomenal state; rather it is the deconstruction of the object as a monad, at the same time, it is about things become an integrated being united with the surroundings.

Skinspace by AND

Studio + Nature

The artist has been working at home for more than ten years. The subjects of his paintings are nothing special but spaces of his daily life. He has been constantly projecting his gaze at the parks nearby, streets, a small village in a countryside where he often visits. As seen from his recent exhibition titles, ‘A Talk with a Tree,’ ‘Thinking Forest,’ there is no clear boundary between human and nature in his paintings. Furthermore, the distinction between a body and its surroundings, or interior and exterior is only allusive.

Skinspace by AND

What is clearly revealed is the flow of continuous matter waves and powerful forces that fill the space. A quotation found from his note explains everything, “Molecules think, too.” As an alternative to the Modernist’s ontology that separates man and nature, body and reason, and that postulates a certain dominant structure, his studio explores the world of wholeness. His studio shall reflect his world view. Then the real question is how one constructs an ambiguous field that interior is blurred with exterior, nature permeates into the space, and the artist’s gaze spills out to the nature.

Skinspace by AND

Skin + Space

To the north of the site is a 4 meter high sloped hill, and the site is open towards all three sides. First, a long façade stands on the south of the site and overlooks a stream. The skin of the façade is gently rolled inward as it breaks up the boundary between the interior and the exterior. The rolled in surfaces lift up as they enter the interior and they traverse the interior toward the opposite side of the wall. During the crossing, the panels of the skin are split and distorted, creating loose crevices.

Skinspace by AND

The landscape permeates through the crevice, and so does light. The light colors the space with every moment in time. As a body moves, the space of the crevice changes sensitively. Skin becomes space, and space becomes skin. The boundary is blurred, and the flow that passes through the interior and the exterior becomes denser.

Skinspace by AND

Site: Seohoori, Seojongmyun, Yangpyeonggun, Gyeonggido, Korea
Construction Area: 112.62m2
Gross Area: 130.60m2

Skinspace by AND

Floors: 2
Structure: RC

Skinspace by AND

Project Year: 2010
Designed and Constructed by AND

  • nitchy14

    I've never seen something like that. That's why I like it!

  • KKingdom

    very nice poetic gesture. only the slanted wall on the right side of elevation seems out of geometry.

  • Erik

    Whoever put those lighting gadgets on the facade, need consulting.

    • DIM

      Agree with you

  • Posito

    Although a challenging building to read, an interesting build none the less. Would love to see a variety of internal images to better understand the space.

  • Greenish

    Really cool apart from the big grey end wall with what looks like a single sorry little window in it. What is architects' problem with windows nowadays?

  • Teun Bimbergen

    I do like the brutalism meets orientalism aesthetics, but I'm missing the scale of the project, the shapes are almost too monumental for this size which makes it look like a folly.

  • Hugh Mann

    nice idea – but! those exterior lights! UGH! and on the facade! each side! UGH!

  • http://www.rajanmistrystudios.com Rajan

    I agree with you on that, Erik. And to add to it, whoever did the landscaping didn’t manage to actually do the landscaping.

    I think there are more attractive and suitable ways to allow for a usable open space with minimal characteristics that doesn’t look as awful as what is existing.

    But I like the rest of everything. I’m sure night shots of this house would be very beautiful.