Tower Studio by
Saunders Architecture

| 7 comments
 

Slideshow: this small twisted tower is one of the six artists' studios that Saunders Architecture of Norway are constructing on Fogo Island off the coast of Canada (photographs by Bent René Synnevåg).

Tower Studio by Saunders Architecture

The three-storey Tower Studio is the fourth and most recent folly to be completed and like the others it has a painted wooden exterior and a whitewashed interior.

Tower Studio by Saunders Architecture

The floors of the building incrementally rotate, so that a terrace on the roof is turned away from the ground floor by 180 degrees.

Tower Studio by Saunders Architecture

These twists also create a faceted recess at the entrance, which unlike the other exterior walls is lined with white-painted spruce.

Tower Studio by Saunders Architecture

A large triangular skylight allows light to flood into the studio on the middle floor, while a mezzanine overlooks it from above.

Tower Studio by Saunders Architecture

On the ground floor is a small kitchen powered by photovoltaics panels, a wood-burning fireplace and a composting toilet.

Tower Studio by Saunders Architecture

A narrow boardwalk leads out from the building's entrance to the main road, creating access for nothing larger than a wheelbarrow or bicycle.

Tower Studio by Saunders Architecture

We published the first of the studios when it was completed this time last year. See images of it here.

Tower Studio by Saunders Architecture

Here's a longer description from Saunders Architecture:


Tower Studio

Shoal Bay, Fogo Island, Newfoundland

The Tower Studio is dramatically situated on a stretch of rocky coastline in Shoal Bay, Fogo Island, Newfoundland. The studio’s sculptural silhouette leans both forward and backward as it twists upward. For the average visitor to the island, this windowless black tower, more often than not, provokes a quizzical response and the enviable question, “What’s that?”

Tower Studio by Saunders Architecture

For the locals, they know that this structure is a project of the Fogo Island Arts Corporation – an art studio opened in June 2011. The Tower Studio’s official opening was one of the most festive and included: a roaring bonfire, flares dramatically shot from its rooftop terrace and the recorded sounds of local whales as a background score.

Tower Studio by Saunders Architecture

Perched on a rocky stretch of shoreline, there are no roads to the Tower Studio, it can only be reached by hiking along the shore from the adjacent community or walking on a narrow wooden boardwalk consisting of weathered planks that hover just slightly above a bog that features an abundance of cloudberries, known locally as bakeapples.

Tower Studio by Saunders Architecture

From a distance the wooden boardwalk reads like a tether strap, linking the stranded Tower Studio to the lifeline of a busy stretch of road. The boardwalk, a mere twelve inches wide, is a vital component to the story of the Tower Studio, it provided an even track for wheel barrows to bring building supplies to the construction site without disturbing the delicate ecosystem of the Newfoundland bog and the lichens that grow on outcroppings of rock.

Tower Studio by Saunders Architecture

The boardwalk is a testimony to the holistic thinking that is part of the Shorefast Foundation mindset that connects the dots of economic, cultural and ecological sustainability at both the macro and the micro level. Now that its purpose has past, the boardwalk will soon disappear in order to minimize the impact on the surrounding landscape of the Tower Studio’s construction.

Tower Studio by Saunders Architecture

As one approaches the studio, its south-facing entry area is angled back thirty degrees. Overhead a triangulated section of wall leans forward to shelter the double glass doors below. Both the soffit and the angled entryway, clad in horizontal boards of spruce are stained white in sharp contrast to remainder of the building’s windowless exterior of vertical plank siding painted slate black.

Tower Studio by Saunders Architecture

The Tower Studio is comprised of three levels with an overall height of thirty-two feet. Its entry area is equipped with a kitchenette, a compost toilet and wood- burning fireplace. Its second level is a studio, day lit by a generous skylight that faces northward. A mezzanine overhead, juts into the double height volume of the studio. Aside from the geometric complexity of the space, the second feature that adds to a sense of disorientation is the elimination of architectural detail and the fact that all vertical, horizontal and inclined surfaces, clad in smooth plywood, are painted a brilliant white.

Tower Studio by Saunders Architecture

The only relief from the stark interior is a sliver of the exterior visible through the studio’s sole skylight. A slightly angled wall opposite and parallel to the skylight provides the perfect viewing surface upon which a body can recline and enjoy the view. One can imagine the magical effect of resting against this surface during a moonlit evening with the audible roar of the North Atlantic and force of the wind against the exposed surface of the tower. From the studio level, a narrow ladder (also painted white) leads past the mezzanine level to the underside of a roof hatch. As one passes through the horizontal opening and stands on the rooftop deck, the view of the ocean and the rocky windswept terrain is spectacular. From the roster of studios recently completed, it is generally agreed that the building of the Tower Studio by the local crew of carpenters was one of the most challenging. Although the basic premise of the Tower’s geometry is a simple one – the plan rotates one hundred and eighty de- grees to the roof plan – the construction of the facetted form proved to be a little more complex. In order to figure out the framing diagram, a series of wooden models were constructed. Ultimately a large-scale model was fabricated to mini- mize any on-site confusion.

The story of the Tower Studio is not complete without referencing two structures that support it. The first one is a ‘standalone’ array of solar panels situated about fifty feet to the west of the studio’s main entrance. Because all the studios are located on isolated sites without access to the utilities of electricity, water and sewer, they are equipped with photovoltaic panels, compost toilets and water cisterns.

Tower Studio by Saunders Architecture

The other structure necessary for the Tower Studio’s success is its ‘fraternal twin’ – a restored traditional house in the nearby village where the artist lives while he/she is not working in the studio. All the Fogo Island studios follow the same model in which the studio is paired with a Saltbox – a traditional Newfound- land house, where the artist abides when not fixated on his/her most recent art project. The restoration of the traditional Saltbox house and the new construction of the architecturally provocative studios has created an interesting dynamic that brings the local vernacular architecture face-to-face with the multi-faceted expressions of contemporary culture.

As the architect, Todd Saunders, has explained, the fact that the renovated houses were part of a vernacular way of building increased the level of architectural experimentation allotted to the studios. In contrast to the renovated houses, located in the middle of the villages, the studios are situated about a fifteen-min- ute walk on the villages’ periphery. The artists experience both the warm hospitality of their neighbours, as well as, the cool refuge of their studios. Because the studios are outside the local villages, their architectural character is both seemingly familiar and uncannily ‘strange’. In some sense the studios ‘fit in’, but more importantly they stand out.

Tower Studio by Saunders Architecture

At times, the stark abstract forms of the studios painted black and/or white seem to disappear into the foggy weather, typical on Fogo Island. Disappearance may be an interesting addition to the lexicon of Saunders’s architectural production that focuses on playful geometries that generate dynamic forms that are strangely familiar. This series of architectural projects on Fogo Island does encompass the vernacular within the production of the new. More importantly, it forms a contemporary sensibility that is vital to reframe, re-situate and rejuvenate any traditional culture, in order for it to meet the opportunities and challenges of the twenty-first century – head on.

Photography: Bent René Synnevåg

  • HDT

    Those interior photos will be one for 'Unhappy hipsters' blog.

  • nitchy14

    The pictures are fabulous. The site is gorgeous, but the studio is not really useful. Anyway, it's like poetry!

  • alex

    Pom Pom Pom Pom : 2001 a space odyssey. like it!

  • accesskb

    The landscape and site is beautiful; the building, not so. Interior would make me feel claustrophobic. Looks so sterile like a hospital :/ Give me nature

  • http://twitter.com/WalnutGrey @WalnutGrey

    I love everything about the Tower Studio. It's serene, clean & minimal to the point of oblivion. The description from Saunders Architecture is beautiful. To have this place would be to own a little piece of heaven.

  • rockstar

    These are renderings…I am surprised no one has noticed so far!

    • http://twitter.com/Dezeen @Dezeen

      Hi rockstar,

      Actually they are photographs! If you look at the bottom of the story you can see the name of the photographer.