Centro Infantil del Mercado by Miquel
Mariné Núñez and César Rueda Boné

| Leave a comment
 

Slideshow: Spanish architects Miquel Mariné Núñez and César Rueda Boné have transformed an abandoned market hall in Aragon into a children's centre with a slide connecting its floors.

Centro Infantil del Mercado by Miquel Marine Nunez and Cesar Rueda Bone

Rows of existing columns divide the hall as if it were a church and the architects have inserted a two-storey wooden structure around them that encloses classrooms and a kindergarten.

Centro Infantil del Mercado by Miquel Marine Nunez and Cesar Rueda Bone

Lime green rubber coats the floor to create a durable surface for children's games and activities.

Centro Infantil del Mercado by Miquel Marine Nunez and Cesar Rueda Bone

This isn't the first building with a slide we've featured - see the others here.

Centro Infantil del Mercado by Miquel Marine Nunez and Cesar Rueda Bone

Photography is by José Hevia.

Here's some more information from the architects:


Refurbishment of the old marketplace as a children´s center in Alcañiz (Spain)

The old marketplace of Alcañiz has not been home to a market for some years, but now it has once again become a part of the town square, an area for socialising, passing time, and education.

Centro Infantil del Mercado by Miquel Marine Nunez and Cesar Rueda Bone

The enormous space inside the building has been reconnected to its environment via the introduction of a newly built element. Independent of the existing structure, it is an exercise of occupation strategic, respectful and reversible. Its two levels are enclosed within a homogenous and continuous skin.

The piece acts as the entrance and exit of the main hall, leading to spaces on different levels, facilitating movement between them, and creating secluded spaces in the lateral naves for new educational programmes. The design was guided by the premise of maintaining the old marketplace as a public space; an addition that sought to keep its original spatial qualities intact instead of diminishing them.

Centro Infantil del Mercado by Miquel Marine Nunez and Cesar Rueda Bone

The proposal was realised with lightweight construction techniques: the structure is made of metal and laminated wood, the enclosure (both the substructure and the finish) is made of conifer wood and the dividing walls of drywall. The thickness and the finish of the exterior varies according to the space it surrounds: the texture of the exterior is created by the modulation of the different wooden sections, and their placement either parallel to the wall (in the areas with an opaque finish) or perpendicular to the openings (which are latticed.)

Centro Infantil del Mercado by Miquel Marine Nunez and Cesar Rueda Bone

Architects: Miquel Mariné and César Rueda Boné
Collaborators: Eduard González Mataró and Cristina Moreta Burch, architects

Building engineer: César P. Rueda Insa
Builder: Multiasistencia Servial s.l.
Owner: Ayuntamiento de Alcañiz
Engineering: BOMA / Carlos Domingo Orona
Installations engineering: AIT