Campanules by
EXAR Architecture

| 6 comments

Campanules by EXAR architecture

Belgian studio EXAR Architecture have replaced walls of brick and plaster with glass and Corten steel on this extension to a suburban house outside Brussels.

Campanules by EXAR architecture

The new elevation is located at the rear of the house, where it projects towards the garden to increase the size of the ground-floor kitchen and first-floor bathroom.

Campanules by EXAR architecture

Glazed walls slide open to connect the kitchen with the terrace outside, while a tall window upstairs offers a view out from a new shower area.

Campanules by EXAR architecture

Other Belgian residences we've featured include a house with a facade of wooden sticks and an apartment in a listed building.

Campanules by EXAR architecture

See more projects in Belgium »

Campanules by EXAR architecture

Photography is by Marc Detiffe.

Campanules by EXAR architecture

Here's some text from EXAR Architecture:


The previous house offered tiny opening to the garden. The “back” rooms, kitchen, bathroom, previously considered as services, blocked the views from the house to the nice garden.

Campanules by EXAR architecture

We decided to keep these functions but to open them widely, by creating large windows.

Campanules by EXAR architecture

The kitchen - dining room offers an large open view to the vegetation. The bathroom has focused view to the trees.

Campanules by EXAR architecture

Using an architectural expression counterpointing the existing style, we wanted to reinforce the coexistence between modern and old.

Campanules by EXAR architecture

The steel by its delicacy and precision permits to create pure lines and deepness.

Campanules by EXAR architecture

To obtain this dynamic, the steel structure is integrated to the thickness of the floor, and one tiny column present the angle of the former construction.

Campanules by EXAR architecture

Finally, the choice of the corten, as finishing, brings softness, deepness and answer to the vegetation, by expressing the time going.

Campanules by EXAR architecture

  • so_so

    This would sit a lot better if the original house wasn’t so nasty.

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Very nice approach to renovation!

  • mcmlxix

    The caption should read, “A poetic extension to an otherwise overly twee Belgian house.”

    Still, there is room for critique. The grey tile isn’t successful, and in all there are 5 non-complimentary materials in the kitchen…grey tile floor, lots of white, pale yellow wall, amber wood shelving, and whatever the backsplash is. I think replacing the yellow, backsplash, tile floor…and the one vertical plane under the bar with amber wood would have created an integrated duality.

    The problem only with this idea is that the floor choice is obviously an extension to the exterior. An all weather “wood” choice would be needed to continue this theme to the garden.

  • Jackal

    The new element has a certain charm, particularly when viewed in isolation. The GF kitchen space is well proportioned, and the the plan at this level looks considered, but the rooms over (excluding the bathroom) appear slightly arbitrary – this might just be because I don't understand what they are used for though…

  • Sam

    This extension seems like it was designed for a different house. A good idea doesn’t work in every instance. On its own the exterior is great, love the form of the steel and glass. It works really well, although it seems the architect focused so much on that, he paid little attention to the materiality of the interior.

  • Mariam Abdalla

    I like the glazed walls used in ground floor, because it makes a connection between the inside and the outside that maximizes the view and the light coming inside.