Sportcentrum Nieuw Zuilen by
Koppert + Koenis Architects

| Leave a comment
 

Bright yellow spectator stands line the edge of this timber-framed sports hall in the Netherlands by Dutch firm Koppert + Koenis Architects (+ slideshow).

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

Above: photograph is by Bart Solinger

Named Sportcentrum Nieuw Zuilen, the centre is located at a riverside park in Utrecht and contains changing facilities to serve six neighbouring football pitches, as well as a multi-purpose hall, a daycare centre and a bowling alley.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

The two-storey building is set into the ground and has a cafe on its first floor, which is connected to the sports field by brick bleachers.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

Glazed facades are shaded beneath the overhanging roof.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

We also recently featured changing rooms for London’s amateur football leagues, which you can see here.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

Above: photograph is by Bart Solinger

See more stories about design for sports »

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert and Koenis Architects

Above: photograph is by Bart Solinger

Photography is by Mark Prins, aprt from where otherwise stated.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

Here's some more information from Koppert + Koenis Architects:


Sportcentrum Nieuw Zuilen

The sports hall will become the new social and functional heart of the sports park Zuilenselaan in Utrecht. The building is located at the bottom of a tree lined lane.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

With its eye catching wooden pitched roof that references the barn typology, high quality masonry and large glazed facades the sports hall has manifests itself as a modern friendly building with artisanal details.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

The pitched roof and the fact that its partly sunken ground floor level gives the building a modest look and embeds it naturally in its green surroundings.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

The connection with the sport fields is made through sloping surfaces.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert and Koenis Architects

The fact that the ground floor is lowered makes it possible to create generous stairs and stands that mediate between the level of the outdoor fields and the restaurant on the second floor.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

The materialization of the interior spaces support the overall concept. Especially the wooden roof structure gives the building a robust but friendly image and its cantilever provides shade for the transparent facades.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

The building is fitted with a heat pump and to a great extent built with materials from renewable sources and recycled materials.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

This, together with a high thermal mass, makes the building highly sustainable while providing an excellent climate for sports and relaxation.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

Apart from the main sports hall the building provides spaces for numerous social functions serving the surrounding neighborhood such as a daycare centre, multifunctional areas, cafeteria, dressing rooms for the football club and a skittle alley, thus becoming a valuable addition to the Nieuw-Zuilen area.

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

Location: Utrecht, Nieuw Zuilen
Area: approx 4.200 sqm

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects
Click above for larger image

Design/Construction: July, 2006 – December 2011
Architect: Koppert + Koenis Architects

Sportcentrum Nieuw Zuilen by Koppert + Koenis Architects

Chief Designer: Erik Slangen
Team: Herman Tweeboom, Peter Baas, Sjef Vosters, Aad van den Berg, Bas Vogelpoel