Schaustelle
by J. Mayer H.

| 3 comments
Schaustelle by J. Mayer H.

Architects J. Mayer H. have designed a building made from scaffolding to host the collections and events of the Pinakothek der Moderne museum in Munich when it closes for renovation next year.

Schaustelle by J. Mayer H.

The temporary pavilion will occupy a site at the museum from February to September and will contain a large ground floor exhibition room for displaying four of the modern art collections.

Schaustelle by J. Mayer H.

External stairs will lead to the upper levels, where a series of platforms and a projection area will provide a flexible space for events, screenings and installations.

J. Mayer H. have also recently completed a few projects in Georgia - see a slideshow of them all here.

Here's some information from the architects:


Schaustelle - Space for Experiments

Designed by J. MAYER H., the 'Schaustelle' or 'show site' will be a temporary pavilion and platform for the four collections housed at the Pinakothek der Moderne.

In an official statement, Dr. Markus Michalke, Chairman of the Pinakothek der Moderne Foundation announced:

The Pinakothek der Moderne is due to close in February 2013 for renovation work and is expected to reopen again in September 2013. The temporary closure has been seen as an opportunity that will give rise to a makeshift exhibition building - the Schaustelle. Set up for the duration of the renovations, it will provide the four collections at the Pinakothek der Moderne with a lively platform to hold exhibitions, workshops, talks, performances, film screenings and video installations and much more besides. The scheme has been initiated by the Pinakothek der Moderne Foundation.

The ground floor of the Schaustelle contains a large exhibition space that can be easily adapted to suit the requirements of the various exhibitions of the four collections. The plans foresee the use of the open scaffold structure in the outdoor area as a projection area, making it available as an addition exhibition space. The scaffold structure allows visitors to walk through it, while they catch new glimpses of the city beyond, set off by works on display from the collections. Accompanying events, including some at night, multimedia projections in the outdoor area and a viewing platform overlooking the city centre: all these things will cast the Kunstareal in a new and exciting light. The Pinakothek der Moderne Foundation and the four institutions in the Pinakothek der Moderne are also using the temporary platform to send a political signal to push for the completion of the second section of the main building. The Schaustelle is an operational platform and think tank in one.

Date: February - September 2013
Location: Pinakothek der Moderne, Munich, Germany
Architects: J. MAYER H.
Designed for: Pinakothek der Moderne und Bayrische Staatsgemäldesammlungen, Bayrisches Staatsministerium für Wissenschaft, Forschung und Kunst

  • Ross

    Bit of a departure – get that external insulation going again with those clean forms.

  • http://www.uschka-design.de uschka

    Cedric Price Fun Palace.

  • Kyle

    Hey wow! Finally a building by this dude that doesn’t look like a Flintstones cartoon!