House in Amagi
by Atelier Cube

| 2 comments
 

Residents can step through holes in the walls inside this house in Japan by architects Atelier Cube (+ slideshow).

House in Amagi by Atelier Cube

The large rectangular openings frame views of adjacent rooms and also create ledges for small wooden shelves.

House in Amagi by Atelier Cube

A wooden platform covers the floor in the dining room, while floors in all other rooms are concrete.

House in Amagi by Atelier Cube

The house was completed last year and provides a home for a family of three.

House in Amagi by Atelier Cube

See more stories about Japanese houses here, including one with a courtyard that climbs over a roof.

House in Amagi by Atelier Cube

Photography is by Toshiyuki Yano.

House in Amagi by Atelier Cube

More text follows from Atelier Cube:


House in Amagi

This is a house for a couple and their child.

House in Amagi by Atelier Cube

I visited the site for the first time some years ago. The plot was part of the garden of the main house. It was mostly covered by a lawn and there were several fruit trees and a cherry tree. It was a placid, gentle and comfortable garden.

House in Amagi by Atelier Cube

The owner wished to enjoy drinking coffee in various places in the new house, just as he could do in the garden by moving a chair to his favourite spot.

House in Amagi by Atelier Cube

We aimed to create a gentle architecture which opposed insistence but welcomed living.

House in Amagi by Atelier Cube

The outer surroundings can be seen through openings in the partition walls which finely divide the space.

House in Amagi by Atelier Cube

Rather than a big view of landscape, the scenery is the light and air of Amagi. Together with the cherry tree, this house has become architecturally very gentle.

House in Amagi by Atelier Cube

Project name: House in Amagi
Location of site: Fukuoka, Japan
Site area: 267.34m2
Building area: 82.81m2
Total floor area: 82.81m2
Structure: wood structure
Program: residence

House in Amagi by Atelier Cube

Project by: Atelier Cube
Principal designer: Masahiro Kiyohara, Yuka Matsuyama
Structural engineers: Sugimura Structural Engineers
Main contractor: Chikuba Construction

House in Amagi by Atelier Cube

Design period: Mar. 2009 - Nov. 2010
Construction period: Dec. 2010 - Jun. 2011

  • dan

    What is that wood floor?

  • CHinDowney

    As a piece of art this is great. As a home, not so much.

    And what’s with the ladder(s)? One or more seem to go up to somewhere or something…

    Dislikes:

    – Hazards as mentioned.
    – A pain to keep the floors clean with all the different levels.
    – Difficult to keep warm unless heat source in embedded in floor.