Franke House by
Studio Architecture Gestalten

| 1 comment
 

The bottom floor and courtyard of this house in Melbourne by Studio Architecture Gestalten are sunk underground (+ slideshow).

Franke House by Studio Architecture Gestalten

Residents enter through a timber-framed door, which leads straight into a living room and kitchen that occupies the entire ground floor.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

Stairs lead down to two bedrooms and a utility room below, which each open out onto the sunken courtyard.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

The pitched roof of the house is clad in the same grey render as the exterior walls and has no eaves.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

Studio Architecture Gestalten previously completed a little titanium zinc-clad house in the same city.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

See more Australian houses on Dezeen »

Franke House by Studio Architecture Gestalten

Photography is by Nils Koenning.

Here's a project description from the architects:


‘Sunken courtyard’ house in Melbourne Australia completed by Swiss-Australian studio architecture GESTALTEN

A new ‘sunken courtyard’ house has been completed by Swiss-Australian studio architecture GESTALTEN. The house is located in Elsternwick, an inner city suburb of Melbourne, with the double storey building erected on a tiny site of 10 x 15 metres.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

“For the ‘sunken courtyard’ house we looked at a solution that would create a climax of excitement between context and the new house,” said Günter Gerlach, design principal of Gestalten.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

He said that given the local council’s extensive town planning regulations, the brief, and the site circumstances, the architect’s idea is based on the unusual kind of sunken courtyard, a below ground construction originally developed in China and closely related to the tradition of ancient cave dwellings of four thousand years ago.

In the new house, every room, with windows from floor to ceiling, faces the sunken courtyard, a bold creation that connects space and the relationship between building and human being.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

“The contemporary building is integrated into the surroundings, moving between preservation and re-formation by respecting the existing settings and built forms. Structure, form and materialization are in a reciprocal dialogue between context and architectural object," said Mr. Gerlach.

Maintaining a balance of durability, utility and aesthetic, the new house provides appropriate living in a small space.

Franke House by Studio Architecture Gestalten

While the spatial concept for the ground floor is designed as an open floor plan combining the function of cooking and dining with living, the below ground level contains bedrooms, en-suite, laundry and bathroom.

The sunken courtyard is conceived as another room where the amalgamation of external and internal space creates a unique room atmosphere, enabling interaction with nature and architecture.

  • http://www.oktaviadivecenter.com/ Dina Miller

    Going to the beach on a whim is one thing but having a house as awesome as this close to the beach is another. Great work!