Design Collective
by Neri&Hu

| 2 comments

A boxy wooden staircase twists up through the floors of this design store in Shanghai by architects Neri&Hu.

Design Collective by Neri&Hu

The architects refurbished an existing building to create the Design Collective store, which houses a series of showrooms including one for their own furniture brand Design Republic.

Design Collective by Neri&Hu

A huge steel funnel leads customers into the triple height atrium, where products are displayed within recesses in the walls.

Design Collective by Neri&Hu

Design Republic is located on the ground floor beside an exhibition and events space, while eight more showrooms are located on the two upper levels.

Design Collective by Neri&Hu

Patterned panels made from carbon fibre cover the building's entire exterior, transforming its appearance and giving it a new identity.

Design Collective by Neri&Hu

See more projects by Neri&Hu here, including the award-winning hotel they designed in a disused army headquarters and our movie interview with them at last year's Inside awards.

Design Collective by Neri&Hu

See all our stories about staircases »

Photography is by Shen Zhonghai.

Design Collective by Neri&Hu

Here's some more information from Neri&Hu:


The new Design Collective is located in the outskirt of Shanghai in a town called Qingpu. Neri&Hu inherited an existing building and was given the task to completely redesign both the exterior and the interior without demolishing the existing structure.

Design Collective by Neri&Hu

Neri&Hu’s concept was to cover the existing building to create a new exterior identity and simultaneously fabricate an introverted spatial platform to create a new identity for the Design Collective, a group of avant garde furniture retail initiative in the city.

Design Collective by Neri&Hu

The existing building has been completely covered with an opaque graphic wrapper made with carbon fiber panel to create an introverted spatial condition to showcase furniture both visually and experientially.

Design Collective by Neri&Hu

The main entry is characterized by a large steel funnel, serving as a transition element from the urban context to the exhibition space.

Design Collective by Neri&Hu

The shape of the entry tube also serves as a means of emphasizing the arrival into the 3 story exhibition hall where the visitors introverted journey begins.

Design Collective by Neri&Hu

The staircase wrapping the interior of the main exhibition space leads the visitor throughout the multiple levels of display where the furniture can be experienced from varying spatial relationship and viewed form different vantage points and voyeuristic snippets of retail display.

Design Collective by Neri&Hu

This journey is accentuated as the visitor climbs higher through the gallery levels by the seven large openings in the roof which serve to allow daylight into the exhibition space while at once generating a moment of visual release from within the introverted exhibition environment.

Design Collective by Neri&Hu

Design Republic Qingpu store is located on the first floor, with a total area of 2,000 sqm. Design Republic offers a unique collection of products created by the world's best design talents collaborates with many designers both foreign and local to create products that will explore a new modern Chinese aesthetic.

Click above for larger image

Design Republic stands for a new birth of life and style. At its foundation, it is a republic of life - life that creates meaning and understanding through its relationship to objects of habitation. Seeking to explore the relationship between people and the simple objects they use in life - a plate, a teacup, a chair; it is here where we discover the beauty of everyday life.

Click above for larger image

Design Republic is also a republic of style - style that creates new ideologies in design, retail, and merchandising concepts embodying a distinctive aesthetic for contemporary China.

Click above for larger image

It crosses traditional boundaries to merge old and new, traditional and modern, opulent and austere, to ultimately create a dynamic platform of design.

Click above for larger image

  • http://wtbyplanetalive.blogspot.com/ WanderThrough

    Just wonderful inner space!

  • Marcus

    The stairs undoubtedly resemble Zaha’s MAXXI in Rome.