Untitled #158
by Aeneas Wilder

| 6 comments
 

This doughnut-shaped pavilion by Scottish artist Aeneas Wilder offers visitors a view across the landscape of Limburg, Belgium, from behind a ring of wooden slats (+ slideshow).

Untitled #158 by Aeneas Wilder

Named Untitled #158, the wooden structure is positioned on a hillside and is lifted up on legs as the ground slopes away beneath it.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

An open doorway leads into the pavilion, inviting anyone to step inside.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

The project is one in a series of permanent structures instigated by the Z33 gallery for public spaces in the Haspengouw region. Other completed projects include a see-through church.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

Photography is by Kristof Vrancken.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

Here's a project description from Wilder's website:


Pit, Art in the public space of Borgloon

Untitled # 158.

This permanent public art installation was the culmination of several years project development between Z33 and Aeneas Wilder.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

The resulting installation, Untitled # 158, is an architectural construction consisting of a 360° wooden chamber projecting horizontally from the side of a small valley in the province of Limburg.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

The structure sits close to the hamlet of Kerniel in the proximity of the Klooster van Colen and references the religious heritage of the surrounding area, the historical development of town settlements from the middle ages as well as the natural cycle of this rich agricultural landscape.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

Materials: Douglas Fir, stainless steel, tropical hardwood, concrete.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

Size: 1700cm x 1700cm x 520cm.

Untitled #158 by Aeneas Wilder

Date: May 4th 2012

Untitled #158 by Aeneas Wilder

  • Post

    The floor is such a pity!

  • http://www.b-guided.com Brian Gallagehr

    What a shame the decking wasn’t concentric as well, but otherwise poetry made from timber – quite beautiful.

    • aeneas wilder

      Hello Brian, yes it is a shame that the decking was not concentric also. Unfortunately there were two good reasons. principally the decking is structural. The other was budget, although even with more money the aesthetic would have improved but the structure may not have passed inspection. Ideally i would liked to have ommited the floor altogether, but then it becomes a death trap and a public liability nighmare, albeit a very beautiful one. If you have a spare £180,000 I will do you one with a concentric floor.

    • Tom

      Actually I think that the perspective of the interior offers an interesting juxtaposition of patterns and the decking is part of it.

      Also, from the outside it does seem to be concentric and homogeneous.

  • timf

    It is very alluring as a piece of art. The photos make me want to visit, walk around it and experience the shapes, shadows and moire effects. But I’m not sure I’m keen on squashing my face between the uprights to get a view of the countryside. And I think this is reflected in the artist decription – no mention of ‘pavilion’, ‘look out’, etc.

  • http://tuscolatexas.us Matt

    Very impressive Mr Wilder!

    Perhaps you have some construction pictures also? I would think there would have been several temporary supports needed until the entire structure was complete and able to hold itself together.

    My first thought? This structure is screaming for a geodesic roof of some sort – how cool would that be?!? :-) I really like this!