Wohnhaus Ginkgo
by on3 architekten

| 1 comment
 

This concrete house in Switzerland by Basel studio on3 architekten has gabled end walls that appear folded along central vertical seams (+slideshow).

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

An exposed concrete staircase connects the three storeys of Wohnhaus Ginkgo and is suspended behind a balustrade of taught wires between the two upper floors.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

A large dormer window increases the amount of inhabitable space on the top floor, which overlooks the corridor on the floor below.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

Other Swiss houses on Dezeen include a holiday home in the Alps and a renovated farm building.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

See more houses in Switzerland »

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

Photography is by Börje Müller.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

The text below is from on3 architekten:


House Ginkgo

The house is located in the center of Oberwil, in the north of Switzerland.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

The neighbourhood is designed by older one family houses and small stores. Due to its geometry, the house offers an unconventional floor plan with comfort, flexibility and space to move.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

As the rooms are linked and correspond to each other, they are ideal for family life with space for individual creativity.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

The open kitchen and the living room, which are on the same level as the terrace in the garden, form one area.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

A large glass facade is the only separation between the interior and the external space. The two upper floors offer private rooms, seperated by sliding doors.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

Site plan- click above for larger image

The gallery in the attic gives a wonderful view over the roofs of Oberwil and completes the concept of the flexible and open floor plans. The centre of the house is a stair made of exposed concrete.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

Ground floor plan- click above for larger image

It connects the house in the vertical.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

First floor plan- click above for larger image

The robust and massive concrete sets a contrast to the fine, light white oak parquet floor.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

Second floor plan- click above for larger image

A special feature of the house is the frameless, partly room-high glazing.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

Longitudinal section- click above for larger image

Thematically, they are used in every room and open the house to the external space. Thus, the rooms receive a generous, light and friendly atmosphere.

Wohnhaus Gingko by on3 architekten

Cross section- click above for larger image

  • laura skeeters

    Too bad the architects did not take advantage of the slanted wall. They dismissed it like if it was a mistake and by doing so they did make a mistake. The curiosity of the slanted wall dies at the picture because nothing related to that twist of path inside. Sad.