Gallery House
by Lekker Design

| 2 comments

Gallery House by Lekker Design

This combined house and gallery in Singapore by architecture studio Lekker Design comprises a single rectilinear building with another twisted inside it.

Gallery House by Lekker Design

The twisted inner volume towers up through the roof to house the bedrooms and other private spaces of the residence, keeping them separate from the triple-height gallery on the ground floor.

Gallery House by Lekker Design

A boxy staircase leads up from the gallery to the floor above and passes by a perforated metal screen that shields a window to the bathroom.

Gallery House by Lekker Design

The narrow building forms part of an existing row of houses, located in the red light district to the north-east of the city centre.

Gallery House by Lekker Design

Other combined houses and galleries we've featured include a residence for Australian artists in Japan and a gallery beneath a pool of water in South Korea.

Gallery House by Lekker Design

Above: photograph is by Eugene Goh/Light Works Photography

Photography is by Darren Soh/FullframePhotos, apart from where otherwise stated.

Gallery House by Lekker Design

The text below is from the architects:


This is a small building, with two programs - a house and an art gallery - squeezed into a very dense envelope, in the midst of Singapore's red light district.

Gallery House by Lekker Design

The design attempted to balance this programmatic double-life through a play of two volumes. The lower volume contains a triple-height gallery and kitchen.

Gallery House by Lekker Design

Above is a rotated tower, which appears to be partially suspended below the ceiling of the gallery; this holds the bedrooms and private spaces. The building has been designed such that the client may open the gallery to the public, via a separate access.

Gallery House by Lekker Design

The Gallery House is sited in a typical Singaporean lot, between two very long party walls. In order to bring natural light deep into the interior, a series of small gardens have been extracted from the facade and roofline.

Gallery House by Lekker Design

This creates a complex series of nested spaces, merging the interior with tropical landscape.

Gallery House by Lekker Design

Ground floor plan - click above for larger image

Rooms are unexpectedly located and strangely formed, partially overlapping with others or sharing views of interior canyon spaces. The largest of these contains the main stair, which winds informally between rooms at front and back.

Gallery House by Lekker Design

Upper floor plan - click above for larger image

Project title: Gallery House
Architects: Lekker Design
Location: Singapore
Size: 3,500 ft sq.
Project year: 2012
Design Team: Ong Ker-Shing, Joshua Comaroff, Germain Goh, Sio Lim, Peter Then, Joshua Feldman

Gallery House by Lekker Design

Section - click above for larger image

  • http://blog.kmpfurniture.com MAT

    Love the minimal lines of the building and the big fun of Lekker Design. The actual project has been done creatively and took full advantage of the land. Very good! Actually the same progressive thinking is behind most of their projects.

  • http://www.render-arquitectura.com Raul Alfaro

    Nice multi-functional space. I love the idea of mixing the home use with the functionality of an exhibition hall and also do that with so much class. Congratulations from BCN.