House HV
by Kombinat

| 3 comments
 

Slovenian architects Kombinat have transformed a gloomy Alpine chalet into a contemporary home with concrete wings and timber shutters like a sliding puzzle (+ slideshow).

House HV by Kombinat

The house is situated at the foot of the Karavanke Alps, overlooking the Ljubljana basin in Slovenia.

House HV by Kombinat

The architects added an outer staircase and a concrete extension with a roof terrace.

House HV by Kombinat

The ventilated vertical wooden facade replaces a dark timber exterior.

House HV by Kombinat

The original dark timber can now be seen on the inside wall of the new staircase.

House HV by Kombinat

When the window shutters are closed the house resembles a closed wooden box, with only the glazing of the concrete extension remaining open to the landscape.

House HV by Kombinat

A garage with a green roof stands on the other side of the house.

House HV by Kombinat

We recently featured another project in the mountains – a black wooden house in the Swiss Alps.

House HV by Kombinat

See all our stories from Slovenia »

House HV by Kombinat

Photographs are by Miran Kambič.

House HV by Kombinat

Here's some more information from the architects:


House HV is situated at the foot of the Karavanke Alps, overlooking the Ljubljana basin. It represents a transformation of a weekend house – a two-storey wooden hut with a concrete ground floor – into a family home. The owner wanted to extend the living area in the form of a winter garden and a carport.

House HV by Kombinat

To stay within the existing scale of the surrounding buildings, the additional volumes are separated from the basic house with a gap, forming the entrance on the one hand and an outer staircase on the other.

House HV by Kombinat

They are partially dug into the slope to become part of the landscape, with a green roof above the carport and a terrace on top of the living room extension.

House HV by Kombinat

The basic volume of the house was extended only with a new staircase and service rooms on the ground level.

House HV by Kombinat

The existing thermal insulation on the inner side of the wooden hut was removed to expand the inner space and the entire house was faced with new insulation and a wooden ventilated facade.

House HV by Kombinat

The timber of the wooden hut – once an outer wall – can now be seen on the staircase.

House HV by Kombinat

The original house with dark timber exterior

Sliding wood shutters can close the entire house, transforming it into a unified wooden volume on a wooden terrace.

House HV by Kombinat

Ground floor plan – click above for larger image

Then only the large glazing of the winter garden opens to the magnificent view of the landscape underneath.

House HV by Kombinat

First floor plan – click above for larger image

Architecture: Kombinat: Tomaž Čeligoj, Ana Grk, Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tina Rugelj
Location: Bašelj, Slovenia
Plot area: 570,00 sq m
Floor area: 176,00 sq m
Project/completion: 2007-12

House HV by Kombinat

Section – click above for larger image

  • cuneese

    A chalet converted into a urban home. If that's what they wanted then…

  • Lorenzo

    Wow! Why is something like this not possible here in Italy? Congratulations. Combinate! A really nice transformation of a chalet into a home.

  • http://oseflorida.com/features.php Mike

    That is unbelievable work! I would move there in a second!