The Pool Shophouse by FARM
and KD Architects

| 10 comments
 

Architecture studios FARM and KD Architects have converted a 1920s shophouse in Singapore into a residence with a swimming pool stretched along the ground floor.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Long, narrow shophouses are a typical building typology in Southeast Asia and the Pool Shophouse is one of eight renovated properties in the Lorong 24A Shophouse Series, for which various architects were asked to adapt and extend properties in the Geylang neighbourhood.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Architects Tiah Nan Chyuan and Lee Hui Lian explain how they wanted to create "an insertion" rather than "an extension" to the building. "One experiences the continuity of space through a series of stairs that loop through the shophouse," they say.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

The staircases they refer to zigzag back and forth through the house to connect the three existing floors with the four-storey extension, which contains bedrooms within its upper storeys.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Narrow strips of lighting highlight the gaps between these new staircases and the exposed brick walls of the original building.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Light filters into the house through a skylight at the centre, which is screened behind a louvred ceiling.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

We've published a couple of stories about shophouses, including two converted into live-work units in Bangkok and an office shaped like a giant periscope.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Photographer Peter Nitsch also documented shophouses in a series of images from 2010.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

See more projects from Singapore »

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Photography is by Jeremy San.

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Here's some project details from FARM:


The Pool Shophouse

Location: Lorong 24A Geylang, Singapore

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Design Consultants: FARM in collaboration with KD Architects
Design team: Kurjanto Slamet, Tiah Nan Chyuan, Lee Hui Lian

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Land area: (in m2) 143.30 sqm
Built-in GFA: (in m2) 366.94 sqm
Project Year: 2012

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Ground floor plan - click above for larger image

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

First floor plan - click above for larger image

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Second floor plan - click above for larger image

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Third floor plan - click above for larger image

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Roof plan - click above for larger image

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Long section 1 - click above for larger image

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Long section 2 - click above for larger image

The Pool Shophouse by FARM and KD Architects

Front and rear elevations - click above for larger image

  • Anya

    Too many circulation corridors, where are the rooms?

  • Valiante Aesthetics

    Look at the plan. There are lots of rooms upstairs.

  • Richard

    Too much, too little at the wrong places.

  • Donkey

    Give it me. And give it me now.

  • Bethanie

    Gorgeous, but is the whole house full of echoes and the scent of chlorine?

  • ant

    Honestly… are you going to enjoy swimming in a pool like this? Watching the huge brick wall 3 meters in the distance?! And the guests entering will have to run over a wet floor if you decide to take a swim? Mmmm…

  • nocturnal

    Capitilizing on the brickwork just makes the space depressing after a while. Some foliage or indoor trees/plants would have made a difference.

  • Andrew

    I don’t get it. How can you guys look at this and complain about excessive circulation? It’s excessive, but that’s the point surely.

    Why is it only ever the ‘haters’ that post comments? Nice project, clever ideas, well done. See that wasn’t hard. Now you try.

  • Louis

    Warm interior, cold elevations!

  • POceans

    Perhaps some background info on the actual usage of the home owners. They are avid art enthusiasts who allow artists and designers to hold small-scale exhibitions on the ground, mezzanine and 2nd level (which on other occasions are used as entertaining guests), hence the gallery-like circulation space existing within a linear property. In general, this is a home concept not suitable for all but has done well in meeting the needs of the home owners.