Machi House by
UID Architects

| 8 comments
 

Japanese studio UID Architects often place gardens inside buildings and this house in Fukuyama is no exception (+ slideshow).

Machi House by UID Architects

The two-storey family house is nestled amongst an assortment of high-rise buildings, which "shut out the sunlight" according to architect Keisuke Maeda.

Machi House by UID Architects

Instead of adding windows to the facade, Maeda specified a series of skylights and clerestory windows to bring daylight in from above to the living room, kitchen and children's room on the top floor.

Machi House by UID Architects

The indoor garden occupies a double-height space at the centre of the residence and also acts as a lightwell for the entrance lobby at the front of the ground floor.

Machi House by UID Architects

A grid of bookshelves provides a balustrade around the edge of the courtyard, which is also the location of a wooden staircase connecting the two floors.

Machi House by UID Architects

Maeda explains how a traditional Japanese townhouse occupied the site previously and also had a garden at its centre, which he believes creates a connection between "past and present".

Machi House by UID Architects

This is the third project we’ve recently featured by UID Architects, following a house with sunken rooms and a renovated townhouse.

Machi House by UID Architects

Other projects by the studio include a timber house at the foot of a mountain and a residence comprising four cedar-clad blocks.

Machi House by UID Architects

See more Japanese houses on Dezeen »

Machi House by UID Architects

Photography is by Hiroshi Ueda.

Machi House by UID Architects

Here's some information from UID Architects:


Renewal of a form / lasting sense of scale

This is a reconstruction of a house in the centre of the city. The site has 5 meters for lateral directions, and 18 meters for longitudinal one.

Machi House by UID Architects

This is a north‐south site formed like machiya. The family is consisted of two children and their parents.

Machi House by UID Architects

The feature of this site is surrounded by buildings on east and west side, and faced on the south road; there is a 30-meter-high car park building. This shuts out the sunlight.

Machi House by UID Architects

Since the site has many conditions, we thought that it would be comfortable space that we can feel basic elements such as sunlight and wind, and that we succeed to a form which nagaya have had.

Machi House by UID Architects

As regards to the plan, we put every rooms along with the inner garden that contains the element coathouse has.

Machi House by UID Architects

Thanks to the shape of the section like 凸, every room that run from north to south can get homogeneous sunlight and wind.

Machi House by UID Architects

The element of the exterior of a building from inner garden make a room give space like exterior, and depth, so we can feel a vague condition.

Machi House by UID Architects

Cut-through axonometric - click above for larger image.

The house takes in building-wind possibly from first floor, and go by through the inner garden.

Machi House by UID Architects

Ground floor plan - click above for larger image.

Which the leaves are trembling in the breeze, visualize wind, sound and sunlight. That helps making a space as if we were in the forest despite in the city.

Machi House by UID Architects

First floor plan - click above for larger image.

Thanks to the hanging wall run from west to east and ceiling height, every rooms is connected as one room providing each territory, and frame construction, the house takes in many elements of exterior from free section.

Machi House by UID Architects

Section - click above for larger image.

As we renewed the garden of nagaya that built before, as we make people be aware of the sense of scale that nagaya has. We thought that will be only point that can connect past to present.

Location: Fukuyama, Hiroshima, Japan

Name project: Town-House
Architects: UID – Keisuke Maeda
Structural consultants: Konishi Structural Engineers – Yasutaka Konishi, Takeshi Kaneko,
Landscape consultants: Toshiya Ogino Environment Design Office – Toshiya Ogino
General contractor: Yamato Co.Ltd - Monden Umayahara
Structural system: steel construction
Site area: 95.41 sq m
Built area: 75.56 sq m
Total floor area: 138.23 sq m
Date of completion: March 2011

  • http://dgarquitecto.blogspot.com.es/ DG Arquitecto

    I like these kind of projects! A litle big house!

  • mindgame

    Stair with railing in Japanese project? Unbelievable!

  • http://www.render-arquitectura.com Raul Alfaro

    Very nice housing project. Modern, singular with class and style. Nice job inside and outside spaces in an amazing enviroment. Very good and technical details and beauty furnitures. Really welcome and cozy house.

    EXCELENT JOB. Congratulations from Barcelona.

  • http://www.zazous.co.uk Zazous

    What a wonderful sense of light and space in a narrow plot. Love the tree.

  • unpopular

    Isn't that last section from their other house posted last week?

  • http://www.dezeen.com/ Dezeen

    Well spotted! We’ve removed it now.

    Amy/Dezeen

  • sigk

    A beautiful house, I agree! But how on earth does a family cope with the space? Where do the children keep their clothes and belongings? One small cupboard at the back of the toilet. Yet space is used (wasted?) for this shady balcony with sky view.

    Well, I wish we could all learn to live with less clutter.

  • sigk

    OK, I’ve spotted two small cupboards inside the kids room, but still… Also, I realize that the balcony is mainly intended for washing lines.