Pavilion Siegen by
Ian Shaw Architekten

| 6 comments
 

This weekend fishing retreat by Ian Shaw Architekten hangs over the edge of a lake in Siegen, Germany (+ slideshow).

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Built from exposed concrete, the building has a cantilevered base and roof that stretch six metres across the surface of the lake, creating a sheltered terrace where the client can set up his fishing equipment.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

A glazed room overlooks the water at the front of the building, creating a space for reading or entertaining.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Large square panels fold away from the rear facade, revealing a garage for storing three classic cars.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

The only other rooms are a small toilet and a storage area for angling equipment.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Other retreats we've featured include a wooden holiday cabin in Sweden and a waterside summerhouse in Norway. See more holiday homes on Dezeen »

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Plan - click above for larger image

Photography is by Felix Krumholz.

Here's some more information from Ian Shaw Architekten:


Pavilion Siegen, 2012

The pavilion’s unique, planar form articulates an assured, yet subtle compression of space, framing views of the lake and the local topography; its tectonic rigour enables the floor plate and ceiling to cantilever some 6m beyond the lakeshore.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Side elevation

The scheme is both a weekend fishing retreat and a garage for three classic cars. A toilet and washroom facility is also included, as is a storage area for the client’s angling equipment. Detailing is measured throughout - from the integrated lighting to the fully glazed internal area.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Front elevation

The 12 x 12 m structure conforms to a strict proportional grid that determines both the position and heights of the walls, as well as the shuttering joints and fenestration divisions. The 3 x 3m door panels - built by the client’s engineering company, and weighing 340 kilos per door - pivot on bespoke spindles, enabling each to be opened with the push of a single finger.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Side elevation

Throughout the building process the concrete mix was carefully monitored so as to achieve a deliberate off white finish. This tone was felt to be essential in order to refine the pavilion’s dialogue with the surrounding terrain.

Pavilion Siegen by Ian Shaw Architekten

Rear elevation

Structurally, the scheme’s main floor plate comprises precast concrete slabs, tied back to massive drum foundations; a finishing layer of in-situ concrete applied from above avoided the need for under floor shuttering and, just as importantly, ensured uniformity in the concrete’s appearance. The cantilevered platform formed the base for the in-situ cast walls and ceiling. Special, non-oiled shuttering ensured that no harm came to lake’s fish population during the pavilion’s construction.

  • mom

    Greetings from Mies.

  • http://www.render-arquitectura.com Raul Alfaro

    Wow. An amazing project in an incredible enviroment. Simple, singular and really poetic solution. The covered terrace in front of the lake is beautiful.

    Excellent job. Congratulations from Barcelona.

  • LDWG

    Poetic? Nah. What does it say about fishing? Nothing. It is dead to me.

  • http://www.zazous.co.uk Zazous

    I'd like to see the platform extended over the lake and give it some elongated lines as Mies would have done.

  • chris

    Some symmetry would go a long way.

  • http://dgarquitecto.blogspot.com.es/ DG Arquitecto

    Un proyecto sencillo … y en esa sencillez está su mayor virtud.