Nest and Cave House
by Idis Turato

| 6 comments
 

The trend for extreme cantilevers continues with this house in Croatia by architect Idis Turato, where one floor dramatically overhangs the other.

Nest and Cave House by Idis Turato

Nest and Cave House overlooks the sea in the Opatija Riviera, where houses typically follow a vernacular style with gabled profiles and clay roof tiles, but Idis Turato wanted to create a building with more of a dominance over the hillside.

Nest and Cave House by Idis Turato

"The main question is how to control the space encompassed; and subsequently how to develop selective control of encompassed space," Turato says, explaining his concept to frame parts of the landscape using architecture.

Nest and Cave House by Idis Turato

The irregular angle of the cantilever divides the two storeys of the house into two distinct volumes. The ground floor is a rugged concrete building set into the lawn, while the steel frame of the upper level is coated with white cladding panels that help to create a lightweight structure.

Nest and Cave House by Idis Turato

An angled chimney acts as a lightwell for a central staircase, which sits at the meeting point of the two floors and connects living and dining rooms on the top floor with bedrooms downstairs.

Nest and Cave House by Idis Turato

We recently published proposals for a wine museum that projects from the side of a mountain, which prompted a few readers to question if cantilevers are old news.

Nest and Cave House by Idis Turato

Other cantilevers we've featured include a periscope-like office building and a museum at a Celtic burial mound.

Nest and Cave House by Idis Turato

See all our stories about cantilevers »

Nest and Cave House by Idis Turato

Here's a project description from architect Iva Marčetić:


Nest and Cave House
Idis Turato

The hinterland of the Opatija Riviera in Croatia is dotted with villas (built within a century and a half). Their upper, front side reveals nothing but entrances beyond which we can only imagine their spaciousness.

Nest and Cave House by Idis Turato

Their scale and relation to the bay are entirely dependent on the seafront slope (perhaps, it is the tension arising from the assumption of something hidden what gives the spatial frame of Opatija’s hinterland its appeal).

Nest and Cave House by Idis Turato

Although the Nest and Cave remains typologically and morphologically true to the surrounding space as a whole, it develops its "hidden" side through the dialectics of domination over and subordination to the landscape.

Nest and Cave House by Idis Turato

So, the house and the place it renders are not structured solely by the slope onto which they are built (as it is the case with most villas in Opatija). Instead, it actively constructs the landscape and intertwines with it by laying down the ground level (landscape) and by placing on it an upper object which hovers above as a displaced level.

Nest and Cave House by Idis Turato

Therefore, the house consists of an entrenched concrete bunker (the sleeping area) on which a steel spatial grid structure is placed and which elongates into a 17 meter long console.

Nest and Cave House by Idis Turato

Despite it being constructed within a reductive registry of functions, with only two structural elements and with its apparent division into the sleeping and living area, the house creates a wondrous, ever shifting experience and interspaces.

This is achieved by a simple dislocation of the upper segment in relation to the lower one and by inscribing it into the depth of the parcel.

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: entrance axo diagrams - click above for larger image

The dislocated upper part and its hypertrophic console express, by alternating the shadow and the hidden with openness and hospitality, the quintessential tension of a Mediterranean house: the battle of the sun and the shadow. The Nest and Cave house becomes a reinterpretation of its heritage by achieving a full form via projecting the object (the shadow) and opening the void in the body (landscape).

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: space usage plan diagrams - click above for larger image

The console leaves behind a shadow which (depending on the time of day) gives volume to the living area (“the heart of the house”, as the author calls it) and, by alternating the intersection of its axes (as much as the angle of the sun will allow it), it shifts around thus constantly creating yet another intimate area of the house.

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: lower level plan - click above for larger image

Through its fenestration facing away from the road and surrounding structures and by carefully framing the landscape that penetrates and dictates the depth or flatness of the interior, the visually (and statically) dominant white shape (the aluminum covered steel grid) invites the Kvarner Bay inside.

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: upper level plan - click above for larger image

Idis Turato, the architect, having to face such a dominant landscape, attempts to explain his raison d'être behind it in the words of Buckminster Fuller,: "(...) The main question is how to control the space compassed; and subsequently how to develop selective control of compassed space (...)" How to simultaneously capture broadness, enable intimacy, while continuously standing on the edge in front of unobstructed views?

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: roo plan - click above for larger image

The object dominates over the landscape, while the landscape creates the interiority of the object - a continuous interchange between the frame and what is being framed, the house on the edge. Its strict geometry and sculptural attributes (the architect's control) provide a necessary foundation for a future narrative (its alternations depending on the viewpoint). They also maintain spatial relations just accurately enough to assure a possibility of an unforeseen event (such as freedom in linearity of enfilade).

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: section - click above for larger image

The view of the house and the view from the house are in a constant clash of inclusion and exclusion. Beneath someone's nest and cave we are able to observe the sculptural relationship between the landscape and the house (the other place).

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: section - click above for larger image

On the other hand, when being inside it, we become beneficiaries of witnessing the subliminal beauty enabled by the controlled landscape frames - carefully planned axes and angles successfully separate the "initial resources from the final product" *.

Nest and Cave House by Idis Turato

Above: section - click above for larger image

The control over a spatial frame allows for "passionate uncertainties of thought", regardless of whether we are the observers or the users and of which story we are telling.

 

  • http://twitter.com/AdrianChaffey @AdrianChaffey

    The trend for extreme cantilevers continues… and a bloody stupid trend it is too.

  • mindgame

    This is so boring.

  • zizi

    Beautifully done!

  • rutger

    Where’s the swing?

  • http://dailygrail.com/ Red Pill Junkie

    I like the contrast between the rough texture of the lower module, and the smooth gleaming finish of the cantilevered volume.

  • Adhi Pratama

    I don’t find anything that really interesting in this project. It’s a nice project, but I think this is not supposed to be posted in here since it is just a regular house with an extraordinary cantilever.