Nursery School in Berriozar by Javier Larraz,
Iñigo Beguiristain and Iñaki Bergera

| 6 comments
 

A row of colourful louvres wraps around classrooms and playgrounds at this concrete kindergarten near Pamplona in Spain (+ slideshow).

Nursery School in Berriozar

Designed by Spanish architects Javier Larraz, Iñigo Beguiristain and Iñaki Bergera, the nursery was designed as a rectangular complex with courtyard playgrounds contained behind the stripy walls.

Nursery School in Berriozar

The team were inspired by a statement from American architect Louis Kahn, who wrote that the first school would have begun with people who did not realise they were learning. "Drawing a parallel with the story of Kahn, one might wonder about the role that architecture plays in the practice of teaching," they explain.

Nursery School in Berriozar

The architects added a generous hall between the individual classrooms. "[It] works as a gathering and exchange place around which the rest of the program is distributed and organised," Bergera told Dezeen.

Nursery School in Berriozar

The brightly coloured louvres line each elevation, moderating light into the classrooms whilst forming a protective screen around the two playgrounds located at the ends of the building. "The reference to crayons is evidently there," added Bergera.

Nursery School in Berriozar

Asymmetric chimneys rise up from the roof to draw natural light down into the central hall and classrooms, and provide natural ventilation.

Nursery School in Berriozar

Other recently designed kindergartens include a nursery in Paris with rippling concrete walls and a nursery in Japan with pyramidal chimneys.

Nursery School in Berriozar

See more stories about kindergartens »

Nursery School in Berriozar

Iñaki Bergera also works as a professional photographer, so all photographs were produced by the architects.

Nursery School in Berriozar

Here's some more information from the architects:


Nursery School in Berriozar

According to Louis I. Kahn the first school began under a tree, when a man who knew he was a teacher began to discuss what he had learned with others who did not know they were students. Like those students, children under 3 years old learn intuitively and unconsciously. Drawing a parallel with the story of Kahn, one might wonder about the role that tree, that is, architecture, plays in the practice of teaching. We strongly believe in the pedagogical value of architecture and, in the case of a nursery school, its actual capacity to create opportunities that help children to develop suggestive, attractive and safely this stage of their life.

Nursery School in Berriozar

The nursery school in Berriozar is established according to a model inherited from the Italian municipal schools of Reggio Emilia, where childcare facilities are primarily organized around a main 'square' that serves as interaction and meeting point and as a space meant for the common activities of the school.

Nursery School in Berriozar

Given the distinctive longitudinal proportion of the plot, the square had to be placed in a central position along with two separate courtyards at the ends. Thus, the classrooms and facilities moved into an intermediate position, directly connected to both the central square – illuminated and understood as an outer space – and the playgrounds, treated as an extension of the physical and visual interior spaces.

Nursery School in Berriozar

This plant layout forces to act on the deck in order to naturally illuminate and ventilate all rooms. The powerful geometry of these skylights, that arise depending on the activity that takes place on the ground, becomes one of the hallmarks of the project.

Nursery School in Berriozar

The construction is arranged from a modulated structure of reinforced concrete that qualifies and defines both the inner space and the way in which light falls on it.

Nursery School in Berriozar

A colorful lattice wraps the building and its playgrounds, clarifying and enriching the relationship between the street and the interior spaces. Given this external chromatic display linked to childlike and playful character of the building, the interior offers a serene and neutral atmosphere thanks to the generous overhead homogeneous and natural lighting.

Nursery School in Berriozar

The dual scale and play are, finally, the two fundamental tools used to define the interior space and the equipment. The inescapable playful condition of the spaces complements with the dimensional control in relation to the different sizes of children and caregivers and the different objectives pursued: for kids, premises adapted to the activities an the size of the groups and, for caregivers, high permeability and transparency to facilitate visual control of children.

Location: Calle Errota, Berriozar, Navarra, Spain
Architects: Javier Larraz, Iñigo Beguiristain and Iñaki Bergera
Collaborator: Juan Miguel García

Nursery School in Berriozar

Above: floor plan - click above for larger image

Technical Architects: Atec Aparejadores
Engineering: Naven Ingeniería de Instalaciones
Structure: FS Estructuras

Nursery School in Berriozar

Above: roof plan

Project date: October 2009
Construction date: June 2011 – May 2012
Developer: Berriozar Municipality

Nursery School in Berriozar

Above: section - click above for larger image

Budget: €1.308.055,34
Cost per m2: 1.023 €/m2
Project Area: 1278.01 sqm (construction) + 602 sqm (urbanization)
Main contractor: H.N.V. Harinsa Navasfalt, S.A.

Nursery School in Berriozar

Above: axonometric diagram

  • SebH

    More images can be found here: http://www.dezeen.com/2009/02/16/brandhorst-museu

  • Tommaso Gasparini

    Spanish do it better.

  • Biads

    I don’t get it. So much colour on the exterior, but inside the kindergarten the children are housed in exposed concrete walls and stark white. Why?

    • Adrien

      I couldn’t agree more.

  • vis

    That’s only for architectural photos – I’m sure it will eventually be filled with teaching items, furniture and wall decor.

  • Jenn

    Does anyone know who the cladding company is? I really like the facade and would like more information.