Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio | Dezeen

Search results:

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Pyramidal chimneys perforated by square windows draw light into the playrooms of a Japanese nursery by Archivision Hirotani Studio.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Top: photograph by Archivision Hirotani Studio

The pointed skylights provide the single-storey Leimondo Nursery School with high ceilings in each of the seven playrooms, as well as in the children's bathroom.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Openings of assorted shapes create windows and doors through the internal walls of the nursery.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

A chair has been mounted on the ceiling of one playroom, whilst five differently coloured clocks line the wall of another.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Located in the city of Nagahama, the nursery provides daycare for children up to the age of five.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Other preschools featured on Dezeen in recent months include a Japanese school filled with overlapping arches and an Italian kindergarten split into house-shaped blocks - see all our stories about nurseries and kindergartens here.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

See also: a shimmering copper-clad beauty parlour also designed by Archivision Hirotani Studio.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Photography is by Kurumata Tamotsu, apart from where otherwise stated.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Here are some more details from Archivision Hirotani Studio:


The “Leimondo” Nursery School in Nagahama

This nursery school for children, from years zero to five years, stands on the outskirts of Nagahama city in Shiga prefecture.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

The school has been planned as a single-storey structure with a feeling of transparency between each of the spaces as well as the exterior landscape and, the “House of Light”,as we call it, has been placed in the main nursery area.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

What we mean by the “House of Light” are conical, square light-wells of different shapes, different color and facing different directions in the high ceiling bringing in various “lights” into the interior space, changing with the time and the seasons.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

The children may be able to feel the changes of these “lights”, even chase them and play with them, and to enjoy this gift of “light” in their daily activities.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Above: photograph by Archivision Hirotani Studio

Furthermore, the shape of the “House of Light” may be seen from the outside as its unique silhouettes are outlined against the almost unchanging rural scenery, providing it with a little more character.

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Project Name: Leimond-Nagahama Nursery School
Location: Nagahama, Shiga, Japan
Use: Nursery School

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Site Area: 5625.40 m²
Building Area: 690.99 m²
Gross Floor Area: 600.73 m²

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Building Scale: 1 story
Structure: Steel
Maximum Height: 9.055 m²

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Design Year: 2010
Completion Year: 2011

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Architect: Hirotani Yoshihiro and Ishida Yusaku / Archivision Hirotani Studio
Client: Social Welfare Corporation Lemonkai

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Structural Engineers: Umezawa structural engineers
Mechanical Engineers : Azu planning
General Contractors: K.K.Okuda Koumuten

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio
Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Click above for larger image

Leimondo Nursery School by Archivision Hirotani Studio

Click above for larger image