HomeMade by
Bureau de Change

| 4 comments
 

London studio Bureau de Change has combined two terraced houses in London by punching through original walls and adding a glazed kitchen and a floating staircase (+ slideshow).

HomeMade by Bureau de Change

An earlier extension behind the two properties had already created a route between them but Bureau de Change took this one step further by converting the two sides into a single property, with a new self-contained apartment upstairs.

HomeMade by Bureau de Change

The new kitchen is inserted into the space beneath the extension, so that it appears to burst out from beyond the original line of the brickwork. Brick walls are also exposed inside the kitchen, while island worktops sit at the centre of a polished resin floor and skylights line the edge of the room.

HomeMade by Bureau de Change

"We were very sensitive to how materials and colour were used to create a coherent identity for the house and balance between the old and new," said architect Billy Mavropoulos. "In the extension, the coolness of the polished resin floor is warmed by the large reclaimed brick walls."

HomeMade by Bureau de Change

Interior walls are removed on both sides to allow rooms to open out to each other and sliding glass doors lead out from the kitchen to the garden.

HomeMade by Bureau de Change

"We didn't want to be constrained by the old format, we wanted to address it as a single family space," added Mavropoulos. "A key part of this was identifying a new 'heart' for the home."

HomeMade by Bureau de Change

This heart is created by a slatted timber box at the centre of the house. A series of wooden treads cantilevers from the side of this box to create a new staircase, while a second set of stairs is contained behind the timber to provide access to the upstairs apartment.

HomeMade by Bureau de Change

Other recent London extensions include a house with a combined staircase and study and a residence with two tapered volumes projecting into the garden.

HomeMade by Bureau de Change

See more residential extensions on Dezeen »

HomeMade by Bureau de Change

Photography is by Eliot Postma.

Here's some more information from Bureau de Change:


HomeMade by Bureau de Change Design Office

'HomeMade' is the first residential scheme by London-based design studio Bureau de Change. The project takes two neighbouring properties and merges them into a single family home with a new extension providing a kitchen and living space at the rear of the property.

HomeMade by Bureau de Change

Above: concept diagrams - click for larger image

The first design step was to connect the two properties by opening up many of the dividing walls and creating openings to give visibility, access and a more unified feel.

HomeMade by Bureau de Change

Above: former ground floor plan

A new 'heart' is created through an oak-wrapped box which sits at the meeting point between the original house and the new family space. Within this box is contained storage, partitions and a new cloakroom. At its edge sections of timber are peeled at right angles to form an open staircase leading to the floors above.

HomeMade by Bureau de Change

Above: new ground floor plan 

Beyond this core sits the new kitchen and dining space – created by wrapping the entire rear facade in glass, as though the two buildings are being physically pulled together by the glazing.

HomeMade by Bureau de Change

Above: new first floor plan 

This 11 metre-long façade consists of tall sliding glass doors which blur the boundary between the inside and outside. At the edges, the glass doors 'climb' over the original building, creating skylights and windows with the same finish and detailing. Inside this space, the steel kitchen islands are hidden within two oversized resin shells which appear to have been pulled up from the floor.

HomeMade by Bureau de Change

Above: long section

Inside the house, original features have been retained or reused wherever possible. But at the rear, the character of the new extension is also adopted in the first floor where new windows form large glass walls in the bathroom and at points, are extruded to create seating. Throughout the house the differences between old and new, light and dark are celebrated.

  • JayCee

    This is a really curious conversion. The properties were clearly already joined at ground-floor level before the architects did their thing. It also appears that they have retained one side of the property as a separate maisonette above ground floor level, so they haven’t really combined the two properties at all. It’s quite clumsy.

  • Terry

    This is stunning.

  • calle wirsch

    I fully agree with the architects. I think it´s an appropriate and sensitive solution for this case. The composition of materials and the careful handling of them appear to be convincing.

  • James

    Brilliant! I love it. It has a wonderful sensitivity to the existing buildings, while creating a truly contemporary space. The open-plan living/dining at the back of the house is a particular highlight.