Joyce & Jeroen House renovation
by Personal Architecture

| 6 comments
 

Dutch studio Personal Architecture has overhauled a traditional townhouse in The Hague by adding mezzanine floors, a glass elevation, a triple-height kitchen and a spiral staircase.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Whilst the front half of the three-storey house retains its original facade and layout, Personal Architecture removed the brickwork garden elevation and replaced it with a steel framework and full-height glass wall.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

The architects then cut away sections of the first and second floors, creating a triple-height kitchen filled with natural light.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Four new mezzanines overlook the kitchen from the side of the house, providing a new bathroom, library and pantry that feature untreated pine walls and floors. A steel staircase spirals up between the levels and leads up to a rooftop terrace and hot tub.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Small sets of steps connect the four mezzanine levels with the three existing floors of the house, while the original staircases provide a link between floors at the front of the house.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above the kitchen, a translucent polycarbonate wall lets light into the master bedroom though a walk-in wardrobe positioned at its back.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

A wire-fence balustrade creates a balcony on the second floor, so residents can look down from an office to the kitchen below.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Other interesting house renovations from the Netherlands include a thatched cottage in the seaside town of Noordwijk and an old apartment block converted into a house. See more Dutch houses on Dezeen.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Photography is by René de Wit.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Here's some more information from the architects:


The dilapidated state has necessitated a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure of the entire house, opening up extraordinary possibilities in an otherwise commonplace apartment renovation.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

The combination of ambitious design visions and a large measure of trust from the client have resulted in a rigorous and uncompromising redesign, in which voids and split levels accentuate the full height of Den Haag's typical row houses.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

The potential of the brick structure, the details such as glass-in-lead frames, and the characteristic "en-suite" room divisions were the deciding factors in purchasing the house, according to the clients.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above: site plan

The tension between antique features and modern techniques is very evident in the redesign plan. The classical street façade is restored to its former glory, from ground to third floor.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above: ground floor plan

Behind the doors of the "en-suite" element, a complete change is taking place. The rear façade is removed and clad with glass to a full height of 11 meters. The floor levels are detached from the façade, creating a void that spans three levels and generating an optimal source of daylight.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above: mezzanine floor plan

In the back of the house, the load-bearing wall between the corridor and the living room is replaced with a steel construction. Four new floors with a net height of 2.4 meters protrude from this construction. These floors remain openly linked to the existing floor levels. The interplay of voids, the split-levels and the glass façade, all create a spectacular drama between interior and exterior on the one hand, and between the existing and new floors on the other.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above: first floor plan

The intervention in the back of the house can be interpreted as a three-dimensional, L-shaped element of five storeys, accessed by a new steel spiral staircase. The staircase brings a new dynamic between the different parts of the house and makes a separation between owners and guests possible. Vertically, the L-shaped element ends in a roof-terrace with jacuzzi and outer kitchen that lies far above the balconies of the lower floors.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above second floor plan

This rigorous redesign project has reorganized the total accessible surface of the house towards an excess of floor space, generating more rooms and more daylight. To the owner, the residence promises an extraordinary living experience. To passers-by, it cannot be distinguished from any other house on the van Merlenstraat.

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above: roof plan

Project: house of Joyce & Jeroen
Location: The Hague, the Netherlands
Client: Joyce & Jeroen
Project type: residence renovation
Area: 225 m² building
Cost: € 245.000 including VAT

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above: 3D sectional diagram

Joyce and Jeroen renovation by Personal Architecture

Above: 3D concept diagram

  • http://www.zazous.co.uk Kate Austin

    So cool, the Dutch just seem to have it, don’t they?

  • Ben Dover

    No, not really. It looks cheap, unfinished and incoherent.

    It just doesn’t do it for me.

  • ovidiu

    Very well done! Fits the name of the office.

  • Dikkie Smaber

    It looks like the ambitions outgrew the budget. I think it would have been better if if there was less ‘new’ and more considered renovation.

  • Pieter

    Brilliant concept.

  • Concerned Citizen

    Interesting arrangement with the library above the kitchen, where the dust and dirt on the floor can be kicked and swept right down onto the food prep surface below.