4.5x20 House by
AHL Architects Associates

| 4 comments
 

A narrow atrium brings daylight into windowless rooms on four storeys at this renovated house in Hanoi by Vietnamese office AHL Architects Associates.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

The existing building was a typical Vietnamese "tube house", with a long, thin plan and few windows. AHL Architects Associates was tasked with reorganising the plan to make better use of space and to increase natural light and ventilation.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

The architects began by relocating the staircase from the centre of the house to along one wall, then added a large skylight overhead. They also removed sections of the floor, creating the four-storey atrium and a series of indoor balconies.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

"The staircase and corridors were designed not as a simple and boring path but as a continuous and sequential space which becomes a living space," explain the architects.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

The wall running alongside the atrium is lined with white ceramic tiles, giving it a ridged texture, and all of the balustrades are glazed to let more light through.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

Just in front of the staircase, the entrance to the house is set within a recessed driveway at the end of a ramped platform. Once inside, residents can walk through to a kitchen on the ground floor or head upstairs to a double-height living room on the floor above.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

Bedrooms are located on the first, second and third floors, and the top storey also features a dedicated worship room and a roof terrace.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

Another "tube house" we've previously featured on Dezeen is the four-storey Stacking Green house, which features a a vertical garden on its facade. See more Vietnamese architecture on Dezeen.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

Photography is by Anh Duc Le.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

Here's more from AHL Architects Associates:


4.5x20 House

This house was designed for a young family with one child and grandmother, located in Van Phu, a new urban area in Hanoi, Vietnam. The existing design is boring (like thousands of other houses in Vietnam): lost of natural lighting and ventilation; simple space with core (staircase and toilet) in the middle and two bedrooms at two sides. Client (young family) needs something different from the existing. They need their own house, their style. This situation requires a smart solution for traffic, thereby creating interesting solutions of space, daylight and natural ventilation.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

Based on their requirements, the program is quite simple: garage (for 2 cars), kitchen on the 1st floor, bedroom (for grand mother) and living room on the 2nd floor, master bedrooms on the 3rd floor, small guest room, sky terrace and worship on the 4th floor... but they need the architects focus on the creation of public spaces.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

With a simple strategy "traffic creates space and function", we started by changing the location of staircase. Unique and continuous spaces were proposed based on the new staircase. The staircase and corridors were designed not as a simple and boring path but as a continuous and sequential space which becomes a living space.

4.5x20 House by AHL Architects Associates

Along with identifying new locations for staircase, the voids are also determined for natural lighting and ventilation. An atrium in the middle of house was created to bring daylight to lobbies and all rooms without window to outside. In addition, that allows full connection between the four levels of the house vertically.

4.5x20 House by AHL Architects Associates
Ground floor plan - click for larger image and key

The central space is the biggest volume where a double height living room locates, is surrounded by opening staircase, autrium and big windows.

4.5x20 House by AHL Architects Associates
First floor plan - click for larger image and key

The restrained and limited material palette of white painted ceramic tiles, wood, and glass avoids unnecessary ornamentation in order movement through a variety of opening spaces.

4.5x20 House by AHL Architects Associates
Second floor plan - click for larger image

Type of development: Renovation of typical tube-house
Dimension: 4.5x20
Location: Van Phu New Urban Area, Hanoi, Vietnam
Status: Finished
Cost: 112,000 usd
Date: 2012

4.5x20 House by AHL Architects Associates
Third floor plan - click for larger image

Architects: AHL architects associates
Architects in charge: Hung Dao, Tuan Anh Mai, Son Chu, Hieu Hoang, Nghia Mai, Tung Nguyen, Truc Anh Nguyen

4.5x20 House by AHL Architects Associates
Long section - click for larger image
  • zwill

    I really like this.

    Even though the spaces are small, you really get a sense of continuity and verticality. And it looks great too.

  • lars

    It seems to me that half the floor space is taken up with stairs. A lift (elevator) would have been an interesting solution. I understand that the voids give a free space sort of feeling but that doesn’t offer much useable floor space.

    • James

      They would always have to have a staircase for building regs, fire safety etc. Also how would you get the furniture into (and then out if you wanted a change) the top floors if you just had a lift?

      I think it’s a great design tackling restricting site constraints.

  • David

    Overcooked. There are way too many quirky details competing for attention.